Puree ze słodkich ziemniaków z kozim serem i szpinakiem/Goat cheese and spinach mashed sweet potatoes

Dziś przedstawiam doskonały dodatek do każdego dania głównego, puree z batatów z dodatkiem koziego sera i szpinaku. Pyszne, słodkawe ziemniaki, doskonale komponują się z aromatycznym serem kozim i zdrowym szpinakiem. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Puree ze słodkich ziemniaków z kozim serem i szpinakiem

(3-4 porcje)

Składniki:

  • 2 duże słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 30 g sera koziego
  • 1 szklanka posiekanego, młodego szpinaku
  • 1 mała cebula, pokrojona w plasterki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • sól i pieprz
  • 2-3 gałązki świeżego (lub 1/4 łyżeczki suszonego) tymianku

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka z osoloną woda wrzuć ziemniaki, doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut, do miękkości. Odcedź i odstaw.
  2. W międzyczasie, na średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej i włóż cebulę. Smaż do miękkości i lekkiego zarumienienia, przez około 5-7 minut.
  3. W średniej misce wymieszaj ziemniaki, cebulę, szpinak, ser kozi, mleko i tymianek. Rozgnieć całość tłuczkiem lub praską do ziemniaków (ew. widelcem), dopraw solą i pieprzem dokładnie wymieszaj. Podawaj ciepłe wraz z daniem głównym.
Smacznego!

English version

Goat cheese and spinach mashed sweet potatoes

(3-4 servings)

Ingredients:

  • 2 large sweet potatoes, peeled and chopped
  • 30 g goat cheese
  • 1 cup spinach, finely chopped
  • 1 small onion, sliced
  • 1 tablespoon canola oil
  • ¼ cup milk
  • salt and pepper
  • 2-3 sprigs of dried (or fresh) thyme

Preparation:

  1. Bring a large pot of water to a boil with sweet potatoes in it and cook for about 15 minutes until fork tender. Drain and set aside.
  2. While potatoes cook, saute onion with oil in a medium pan over medium heat until softened and just starting the brown (about 5-7 minutes).
  3. Combine cooked potatoes, sauteed shallots, spinach, goat cheese, milk and thyme if using in a medium bowl. Mash together with a potato masher or fork until well combined. Add salt  and pepper to taste and mash again. Serve warm.
Enjoy!

Comments

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge