Puree ze słodkich ziemniaków z kozim serem i szpinakiem/Goat cheese and spinach mashed sweet potatoes

Puree ze słodkich ziemniaków z kozim serem i szpinakiem/Goat cheese and spinach mashed sweet potatoes

Dziś przedstawiam doskonały dodatek do każdego dania głównego, puree z batatów z dodatkiem koziego sera i szpinaku. Pyszne, słodkawe ziemniaki, doskonale komponują się z aromatycznym serem kozim i zdrowym szpinakiem. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Puree ze słodkich ziemniaków z kozim serem i szpinakiem

(3-4 porcje)

Składniki:

  • 2 duże słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 30 g sera koziego
  • 1 szklanka posiekanego, młodego szpinaku
  • 1 mała cebula, pokrojona w plasterki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • sól i pieprz
  • 2-3 gałązki świeżego (lub 1/4 łyżeczki suszonego) tymianku

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka z osoloną woda wrzuć ziemniaki, doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut, do miękkości. Odcedź i odstaw.
  2. W międzyczasie, na średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej i włóż cebulę. Smaż do miękkości i lekkiego zarumienienia, przez około 5-7 minut.
  3. W średniej misce wymieszaj ziemniaki, cebulę, szpinak, ser kozi, mleko i tymianek. Rozgnieć całość tłuczkiem lub praską do ziemniaków (ew. widelcem), dopraw solą i pieprzem dokładnie wymieszaj. Podawaj ciepłe wraz z daniem głównym.
Smacznego!

English version

Goat cheese and spinach mashed sweet potatoes

(3-4 servings)

Ingredients:

  • 2 large sweet potatoes, peeled and chopped
  • 30 g goat cheese
  • 1 cup spinach, finely chopped
  • 1 small onion, sliced
  • 1 tablespoon canola oil
  • ¼ cup milk
  • salt and pepper
  • 2-3 sprigs of dried (or fresh) thyme

Preparation:

  1. Bring a large pot of water to a boil with sweet potatoes in it and cook for about 15 minutes until fork tender. Drain and set aside.
  2. While potatoes cook, saute onion with oil in a medium pan over medium heat until softened and just starting the brown (about 5-7 minutes).
  3. Combine cooked potatoes, sauteed shallots, spinach, goat cheese, milk and thyme if using in a medium bowl. Mash together with a potato masher or fork until well combined. Add salt  and pepper to taste and mash again. Serve warm.
Enjoy!

3 Comments

bubu

about 9 miesięcy ago

smakowita odsłona puree z serem i szpinakiem:)przepis idealny!

Odpowiedz

sałatka z kurczakiem

about 9 miesięcy ago

kilka składników, a danie zachwyca!

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers