Puree z kalafiora i koziego sera

Puree z kalafiora i koziego sera

Odkąd pierwszy raz zrobiłam puree z kalafiora,które zachwyciło mnie smakiem,nieustannie poszukuję innych jego odmian. Tym razem wykorzystałam ser kozi,który zalegał u mnie w lodówce i to był strzał w dziesiątkę! To puree robi się szybko i bez zbędnego wysiłku, a pasuje dosłownie do wszystkiego. Ja podałam je z rybą,ale o tym jutro.Polecam!

 

Puree z kalafiora i koziego sera (4 porcje)

Składniki:

  • 1 kalafior podzielony na mniejsze różyczki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki masła, w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka ulubionych posiekanych i świeżych ziół (u mnie tymianek)
  • 30-40 g sera koziego pokrojonego w kostkę
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Wyłóż kalafiora do dużego garnka,tak by był w jednej warstwie,następnie wlej wodę,tylko do połowy wysokości kalafiora.Połóż na dużym ogniu i doprowadź do wrzenia,po czym zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 10-12 min,do miękkości.
  2. Gdy kalafior jest już miękki,zdejmij rondel z ognia i przełóż połowę używając łyżki cedzakowej do miski blendera. Staraj się jak najlepiej odcedzić go z wody.
  3. Dodaj do kalafiora czosnek,i zblenduj wszystko razem na gładkie puree. Zdrap puree ze ścianek miski blendera i dodaj resztę kalafiora z rondla. Ponownie całość dokładnie zmiksuj na gładkie puree i przełóż je do większej miski.
  4. Teraz wmieszaj masło,zioła i ser kozi,następnie dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!

6 Comments

przecinkowa

about 2 lata ago

Pyszności!

Odpowiedz

Wiewióra

about 2 lata ago

ciekawa alternatywa dla tradycyjnego puree :)

Odpowiedz

Dzi

about 2 lata ago

Ja już stosuję bardzo często zamiast klasycznego puree:)

Odpowiedz

Carmi

about 2 lata ago

Czyli jednak przekonałaś się do koziego sera? To puree z kalafiora chodzi za mną od dawna, ale bałam się, że będzie zbyt mdłe. W takiej wersji muszę go spróbować :)

Odpowiedz

Dzi

about 2 lata ago

W ciepłych daniach mi smakuje:) To puree nie jest mdłe, jednak jak ktoś lubi bardziej wyraziste smaki, zawsze można wmieszać łyżeczkę musztardy dijon.

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers