Puree z dyni/Pumpkin puree

Puree z dyni/Pumpkin puree

Dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można ją dodać do potraw słodkich jak i słonych i wszędzie sprawdza się doskonale. W zdecydowanej większości przepisów,  dodaje się ją w formie puree, na które przepis dzisiaj przedstawiam, a w dniach następnych pyszne przepisy z jego zastosowaniem :).

Scroll down for English

Puree z dyni

(ok. 6 szklanek)

Składniki:

  • 2 całe średnie dynie

Przygotowanie:

  1. Przygotuj 2 średnie dynie lub kilka mniejszych. Przekrój na pół i zwykłą łyżką lub łyżką do lodów wyskrob i wyrzuć miąższ z pestkami. Gdy dynie są większe, pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Wyłóż dynię na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (skórką do góry lub do dołu, nie ma generalnie znaczenia) i piecz w nagrzanym do 180 oC piekarniku przez 45 minut, do miękkości.
  3. Obierz tak upieczone kawałki dyni ze skórki, wrzuć do pojemnika blendera i zmiksuj na gładkie puree. Można je też zmiksować zwykłym blenderem, przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub po prostu dokładnie rozgnieść widelcem. Jeśli puree jest zbyt gęste, wlej podczas miksowania kilka łyżek wody, jeżeli jest z kolei zbyt wilgotne, umieść je na sitku lub gazie nad miską i pozostaw w lodówce na noc.
  4. Tak powstałe puree nadaje się do natychmiastowego użycia, jednak najlepiej zapakować je w woreczki (najlepiej po 1 szklance) i zamrozić.

English version

Pumpkin Puree

(6  cups)

Ingredients:

  • 2 whole medium pumpkins

Preparation:

  1. Select a couple of small-ish pumpkins. Cut the pumpkin in half. With a spoon or a scoop, scrape out the seeds and pulp from the center.
  2. Place pumpkin pieces on a baking sheet (face up or face down) and roast in a 180 oC oven for 45 minutes, or until pumpkin is fork-tender.
  3. Peel off the skin from the pumpkin pieces until you have a big pile of the stuff. If you have a food processor, throw in a few chunks at a time. A blender will work, too, if you add a little water. Or you can simply mash it up with a potato masher, or move it through a potato ricer, or process it through a food mill. Pulse the pumpkin until smooth. If it looks too dry, add in a few tablespoons of water during the pulsing to give it the needed moisture. (Note, if the puree is overly watery, you should strain it on cheesecloth or over a fine mesh strainer to get rid of some of the liquid.)
  4. You can either use this immediately in whatever pumpkin recipe you’d like, store it in the freezer for later use. To store in the freezer, spoon about 1 cupful of pumpkin into each plastic storage bag. Store them in the freezer until you need them.
Enjoy!

4 Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers