Pulled pork z pomarańczowym sosem barbeque

Tym razem przedstawiam następny udany, po polędwiczce, eksperyment z szynką wieprzową w pomarańczowym sosie bbq. Znowu wykorzystałam do tego dania bułki hamburgerowe, ale można też podać zwyczajnie na talerzu z ziemniaczkami i surówką. Polecam!

Scroll down for English

Pulled pork z pomarańczowym sosem bbq 

(4 porcje)

Składniki:

  • ok. 900 g porcja szynki wieprzowej, bez kości
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 4 duże bułki hamburgerowe
Składniki na sos:
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 90 ml koncentratu pomidorowego
  • 1/8 szklanki octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 1/2 łyżki sosu Worcestershire
  • 3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3/4 łyżeczki mielonego chilli
  • 1/8 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki granulowanej cebuli

Przygotowanie:

  1. Umyj mięso i wytrzyj je papierowymi ręcznikami. Następnie natrzyj je solą i pieprzem.
  2. W miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu bbq.
  3. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu) i wstaw do do piekarnika nagrzanego do 150 0C. Piecz ok. 3-4 godzin.
  4. Zdejmij folię, odlej powstały podczas pieczenia płyn i wlej sos bbq. Piecz kolejną godzinę lub do miękkości.
  5. Następnie podziel mięso dwoma widelcami na włókna, wymieszaj z sosem i podawaj.
Smacznego!

English version

Orange Barbeque Pulled Pork (4 servings)
Ingredients:

  • 900 g pork roast, boneless
  • 3/4 teaspoon salt
  • 1/4 teaspoon pepper
  • 4 large burger buns

Ingredients for the sauce:

  • 1/2 cup orange juice
  • 90 ml of tomato paste
  • 1/8 cup apple cider vinegar
  • 1/4 cup honey
  • 1 1/2 tablespoons Worcestershire sauce
  • 3/4 teaspoon ground paprika
  • 1/2 teaspoon grated orange zest
  • 2 cloves garlic, crushed
  • 3/4 teaspoon ground chilli
  • 1/8 teaspoon ground cumin
  • 1/4 teaspoon onion powder

Preparation:

  1. Rinse the meat with water and pat dry with paper towels. Rub with salt and pepper.
  2. In a bowl, mix together all the bbq sauce ingredients .
  3. Place pork roast in a baking pan, cover with aluminium foil and put into preheated to 150 0C oven. Bake for 3-4 hours.
  4. Remove the foil, drain any liquids and add the bbq sauce. Bake for another hour or until tender.
  5. Remove the dish from the oven and, using two forks shread the meat and mix with sauce. Serve with buns!
Enjoy!

Comments

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>