Pulled chicken w szybkim sosie BBQ/Easy BBQ pulled chicken

Pulled chicken w szybkim sosie BBQ/Easy BBQ pulled chicken

Dziś kolejny  z serii przepisów z mięsem w postaci „pulled” w roli głównej. Tym razem w wersji szybkiej, kurczakowej i prosto do bułki ;) Staliśmy się ogromnymi fanami tych kanapek i na pewno nie jest to ostatni tego typu eksperyment. Podałam z colesławem z serem z niebieską pleśnią. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Pulled chicken w szybkim sosie BBQ

(4 porcje)

Składniki na kanapki:

  • 2 szklanki upieczonego/usmażonego kurczaka, porozdzielanego na włókna lub posiekanego
  • 4 bułki do hamburgerów, zarumienione pod grillem
  • 1 szklanka startego żółtego sera
  • 1 szklanka colesława z serem z niebieską pleśnią

Składniki na sos BBQ:

  • 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka ketchupu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W małym rondelku rozgrzej olej , wrzuć czosnek i cebulę, po czym smaż do jej zeszklenia.
  2. Dodaj resztę składników sosu i gotuj do rozpuszczenia się cukru. Teraz dodaj kurczaka i gotuj całość kolejne 5 minut.
  3.  Wyłóż gorącego kurczaka z sosem na bułki, posyp serem i wyłóż na całość colesława.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

English version

Easy BBQ pulled chicken

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 cups cooked and shredded chicken
  • 4 hamburger buns, toasted
  • 1 cup cheddar cheese (grated)
  • 1 cup blue cheese coleslaw 

Ingredients for the BBQ sauce:

  • 1 small onion, minced
  • 2 cloves garlic, minced
  • 1 tbsp canola oil
  • 1 cup ketchup
  • 2 tablespoons dijon mustard
  • 2 tablespoons brown sugar
  • 2 tablespoons Worcestershire sauce
  • 2 tablespoons apple cider vinegar
  • 1 tablespoon chili powder
  • 1/2 teaspoon smoked hot paprika
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Heat the oil in a small sauce pan, add onion and garlic and cook until translucent.
  2. Add rest of the sauce ingredients and cook until sugar melts. Add shreded chicken and cook for 5 minutes.
  3.  Serve hot with buns topped with cheddar and blue cheese coleslaw.

Enjoy!

pulled

4 Comments

Pati

about 9 miesięcy ago

Chętnie wprosiłabym się na taki pyszny obiad! Pati ostatnio opublikował...Wiosenne ciasteczka z kremem waniliowymMy Profile

Odpowiedz

Dzi

about 9 miesięcy ago

Klaudia

about 9 miesięcy ago

Burger wyglada tak apetycznie, ze nie przestane o nim myslec poki go nie sprobuje <3 Klaudia ostatnio opublikował...Sernik mango w cętki pantery♥My Profile

Odpowiedz

Dzi

about 9 miesięcy ago

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers