Pulled chicken w szybkim sosie BBQ/Easy BBQ pulled chicken

Dziś kolejny  z serii przepisów z mięsem w postaci „pulled” w roli głównej. Tym razem w wersji szybkiej, kurczakowej i prosto do bułki ;) Staliśmy się ogromnymi fanami tych kanapek i na pewno nie jest to ostatni tego typu eksperyment. Podałam z colesławem z serem z niebieską pleśnią. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Pulled chicken w szybkim sosie BBQ

(4 porcje)

Składniki na kanapki:

  • 2 szklanki upieczonego/usmażonego kurczaka, porozdzielanego na włókna lub posiekanego
  • 4 bułki do hamburgerów, zarumienione pod grillem
  • 1 szklanka startego żółtego sera
  • 1 szklanka colesława z serem z niebieską pleśnią

Składniki na sos BBQ:

  • 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka ketchupu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W małym rondelku rozgrzej olej , wrzuć czosnek i cebulę, po czym smaż do jej zeszklenia.
  2. Dodaj resztę składników sosu i gotuj do rozpuszczenia się cukru. Teraz dodaj kurczaka i gotuj całość kolejne 5 minut.
  3.  Wyłóż gorącego kurczaka z sosem na bułki, posyp serem i wyłóż na całość colesława.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

English version

Easy BBQ pulled chicken

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 cups cooked and shredded chicken
  • 4 hamburger buns, toasted
  • 1 cup cheddar cheese (grated)
  • 1 cup blue cheese coleslaw 

Ingredients for the BBQ sauce:

  • 1 small onion, minced
  • 2 cloves garlic, minced
  • 1 tbsp canola oil
  • 1 cup ketchup
  • 2 tablespoons dijon mustard
  • 2 tablespoons brown sugar
  • 2 tablespoons Worcestershire sauce
  • 2 tablespoons apple cider vinegar
  • 1 tablespoon chili powder
  • 1/2 teaspoon smoked hot paprika
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Heat the oil in a small sauce pan, add onion and garlic and cook until translucent.
  2. Add rest of the sauce ingredients and cook until sugar melts. Add shreded chicken and cook for 5 minutes.
  3.  Serve hot with buns topped with cheddar and blue cheese coleslaw.

Enjoy!

pulled

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge