Przepyszne gofry pełnoziarniste / Whole-wheat waffles

Dziś przedstawiam przepis na bezgrzeszne i bardzo sycące gofry pełnoziarniste. Zamiast zwykłej mąki dodajemy tą pełnowartościową, która na długo zapewni na poczucie sytości, a zamiast cukru miód – samo zdrowie! Gofry są niezwykle łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze – przepyszne! Robię zawsze podwójną porcję i odgrzewam w piekarniku następnego dnia na śniadanie. Podaję je zazwyczaj z dżemem i owocami, polecam!

Scroll down for recipe in English

Przepyszne gofry pełnoziarniste / Whole-wheat waffles

Przepyszne gofry pełnoziarniste

(4-5 porcje)

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 1 ¾ szklanki mleka
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅛ łyżeczki soli
  • dżem i owoce do podania

Przygotowanie:

  1. Włącz i rozgrzej gofrownicę.
  2. W dużej misce wymieszaj dokładnie trzepaczką jaja, mleko, olej, miód, cynamon i sodę.
  3. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól i ponownie dokładnie wymieszaj trzepaczką do otrzymania jednolitego ciasta.
  4. Wylej po porcji ciasta na rozgrzaną gofrownicę i smaż do zarumienienia.
  5. W trakcie pieczenia kolejnych porcji przechowuj gofry w cieple i podawaj z ulubionymi dodatkami. W moim przypadku jest to dżem z owocami;)

Smacznego!

English version

Przepyszne gofry pełnoziarniste / Whole-wheat waffles

Whole-wheat waffles

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 2 large eggs
  • 1 ¾ cups milk
  • ¼ cup oil
  • 1 tablespoon honey
  • ½ teaspoon ground cinnamon
  • ¼ teaspoon baking soda
  • 1 ½ cups whole-wheat flour
  • 2 teaspoons baking powder
  • ⅛ teaspoon salt
  • jam and berries for serving

Preparation:

  1. Preheat your waffle iron.
  2. In a large mixing bowl whisk together the eggs, milk, oil, honey, cinnamon, and baking soda until well combined.
  3. Add in the flour, baking powder, and salt and whisk together just until smooth.
  4. When the waffle iron is hot, ladle some batter onto the center of the iron. Cook until browned.
  5. Keep waffles warm until you finish cooking all of them. Top with jam and berries.

Enjoy!

Przepyszne gofry pełnoziarniste / Whole-wheat waffles

Comments

  1. ewela says

    Świetny przepis, próbowałam i gofry wyszły pyszne i pachnące. Myślę, że nie będę musiała już chować gofrownicy do szafy. Niestety ostatnio tam spędzała cały czas, bo odkąd przeszłam na dietę unikam mąki pszennej, a nie znałam innych przepisów.
    Teraz już mam pretekst, żeby jeść słodkości bez wyrzutów sumienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>