Prosta zupa z ziemniaków i pora Gordona Ramsaya

Jak napisał Gordon Ramsay w swojej książce  „Szef kuchni na każdą porę roku” jest to zupa, od której powinna zacząć osoba ucząca się gotować. Zgadzam się z nim 100%, zupa jest bardzo łatwa w wykonaniu, składa się ze składników,które każdy ma w mieszkaniu. Cytując Gordona, można ją przemienić jednak w bardzo wyszukane danie dodając na koniec kilka podgotowanych ostryg lub kilku ubitej śmietany i kawioru z jesiotra. Ja dodałam zwyczajny, podsmażony boczek:)

Prosta zupa z ziemniaków i pora (4 porcje)

Składniki:

  • 250 g pora (tylko białe i jasnozielone części) pokrojonego w kostkę
  • 1 mała cebula,posiekana
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 15 g masła
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 3-4 średnie ziemniaki (300 g),obrane i pokrojone w kostkę
  • bukiet świeżych ziół ( kilka gałązek pietruszki,gałązka tymianku,mały liść laurowy i gałązka z liśćmi selera naciowego)
  • 750 ml bulionu z kurczaka (lub warzywnego)
  • 100 ml chudej śmietany
  • sól morska,świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Włóż do dużego rondla pora,cebulę, masło i oliwę z oliwek. Podgrzewaj, a gdy zaczną skwierczeć, przykryj i duś na niedużym ogniu 5 min.
  2. Wlej wino i gotuj bez przykrycia,aż wyparuje. Dodaj ziemniaki i zioła, zalej całość bulionem i zagotuj.Dopraw solą i pieprzem, następnie gotuj na niedużym ogniu przez 15 min,aż ziemniaki będą miękkie.
  3. Wyłów zioła i zmiksuj blenderem na gładką zupę-krem.
  4. Wmieszaj śmietanę i dopraw do smaku.
Smacznego!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge