Potrawka z kurczakiem i dynią/Chicken pumpkin stew

Niezwykle satysfakcjonujące danie, idealne na chłodne wieczory. Kurczak duszony z dynią, fasolką szparagową i innymi warzywami, z dosyć niezwykłym dodatkiem – masłem orzechowym ( z orzeszków ziemnych), który dodaje potrawie całkowicie inny wymiar. Podałam z jedwabistym puree ziemniaczanym. Polecam!

Scroll down for English

Potrawka z kurczakiem i dynią

(6 porcji)

 

Składniki:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub innego roślinnego
  • 700 g mięsa z udek kurczaka, pokrojonego w 2,5 cm kawałki (mogą być też piersi)
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 średnia czerwona papryka, pokrojona na 2,5 cm kawałki
  • 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku (ok. 2 ząbki)
  • 400 ml bulionu z kurczaka
  • 400 ml krojonych pomidorów z puszki (1 puszka)
  • 1 łyżka mielonej papryki (najlepiej wędzonej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 500 g dyni bez skóry, pokrojonej w 2,5 cm kostkę
  • 230 g fasolki szparagowej, z odciętymi końcami i przekrojonej na połówki
  • 1 łyżka mąki skrobii ( ew. mąki) kukurydzianej
  • 1/4 szklanki masła orzechowego (najlepiej bez kawałków orzeszków)

Przygotowanie:

  1. W dużej patelni na dużym ogniu rozgrzej olej, po czym włóż kurczaka. Smaż przez 4 minuty, aż się ładnie zarumieni z każdej strony, następnie wyjmij go na talerz i odstaw. Zmniejsz ogień do średniego, włóż cebulę, paprykę i czosnek  i podsmażaj przez przez ok. 4 minuty aż warzywa zmiękną.
  2. Wlej do patelni 1 1/2 szklanki bulionu, dodaj pomidory, paprykę i sól. Doprowadź całość do wrzenia, po czym włóż kurczaka, dynię i fasolkę. Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 12 minut, aż kurczak będzie uduszony a dynia miękka.
  3.   W międzyczasie wymieszaj w miseczce pozostały bulion, skrobię i masło orzechowe. Wlej mieszankę do patelni i gotuj ok. 2 minut aż sos zgęstnieje. Podawaj potrawkę gorącą, najlepiej z puree ziemniaczanym.
Smacznego!

English version

Chicken pumpkin stew

(6 servings)

Ingredients:

  • 1 tbs canola or vegetable oil
  • 700 g skinless, boneless chicken thighs, cut into 2,5 cm pieces
  • 1 medium onion, chopped
  • 1 medium red bell pepper, cut into 2,5 cm pieces
  • 1 tsp minced garlic
  • 400 ml chicken broth
  • 400 ml can diced tomatoes
  • 1 tbs smoked paprika
  • 1/2 tsp salt
  • 500 g peeled sugar pumpkin or butternut squash, cut into 2,5 cm cubes
  • 230 g  fresh green beans, cut in half
  • 1 tbs cornstarch
  • 1/4 cup creamy peanut butter

Preparation:

  1.  Heat oil in large saucepan over medium-high heat. Add chicken, sauté 4 minutes or until browned. Remove to a plate. Reduce heat to medium. Add onion, pepper and garlic, sauté 4 minutes until softened.
  2.  Add 1 1/2 cups broth, the tomatoes, paprika and salt. Bring to a boil, add chicken, pumpkin and beans. Reduce heat, cover and simmer 12 minutes or until chicken and pumpkin are tender.
  3.  Meanwhile stir remaining broth, the cornstarch and peanut butter in a bowl until smooth. Add to pot, stir until blended. Cook 2 minutes or until thickened.
Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>