Polędwiczka wieprzowa w sosie z cydru i sera pleśniowego

Lubię polędwiczki wieprzowe ze względu na to,że poprawnie upieczone są delikatne i kruche, poza tym robią się w mgnieniu oka. W towarzystwie dobrego sosu tworzy danie samo w sobie. Tym razem proponuję sos z cydru i sera pleśniowego. Polecam!

Polędwiczka wieprzowa w sosie z cydru i sera pleśniowego (2-3 porcje)

Składniki na polędwiczkę:

  • 1  większa polędwiczka wieprzowa
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki na sos:
  • 1/2 szklanki cydru
  • 1/3 szklanki śmietanki 18 %
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 40 g sera z niebieską pleśnią (typu lazur)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 oC.
  2. Wymieszaj w miseczce sól,pieprz,rozmaryn,musztardę i natrzyj mieszanką umytą i osuszoną polędwiczkę.
  3. Na patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej na dużym ogniu oliwę z oliwek i obsmaż polędwiczkę z każdej strony do zrumienienia.
  4. Przełóż patelnię z polędwiczką do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 18-20 min, lub do momentu uzyskania temp. wewnętrznej mięsa 75 oC (przy użyciu termometru kuchennego). Jeżeli nie posiadacie takiej patelni, po obsmażeniu mięsa przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Gdy polędwiczka jest gotowa, przełóż ją na deskę do krojenia i pozwól „odpocząć ” w trakcie robienia sosu.
  5. Jeżeli na patelni po smażeniu mięsa pozostały zwęglone elementy, zdrap je i wyrzuć. Przelej na  nią ewentualne soki z mięsa z naczynia żaroodpornego (jeżeli używaliśmy).
  6. Rozgrzej tą samą patelnię na dużym ogniu  i wlej cydr. Gdy zacznie się gotować zdrap ewentualne resztki z dnia patelni. Następnie wmieszaj śmietankę i musztardę, doprowadź sos do wrzenia i gotuj na średnim ogniu 1-2 minuty,aż trochę zgęstnieje.
  7. Zdejmij patelnię z ognia i wsyp drobno pokrojony ser. Mieszaj do momentu roztopienia się sera i uzyskania gładkiej konsystencji.
  8. Pokrój polędwiczkę w plastry i podawaj polaną sosem. Ja podałam z zapiekaną kapustą Gordona Ramsaya.

BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Comments

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge