Polędwiczka wieprzowa w sosie z cydru i sera pleśniowego

Polędwiczka wieprzowa w sosie z cydru i sera pleśniowego

Lubię polędwiczki wieprzowe ze względu na to,że poprawnie upieczone są delikatne i kruche, poza tym robią się w mgnieniu oka. W towarzystwie dobrego sosu tworzy danie samo w sobie. Tym razem proponuję sos z cydru i sera pleśniowego. Polecam!

Polędwiczka wieprzowa w sosie z cydru i sera pleśniowego (2-3 porcje)

Składniki na polędwiczkę:

  • 1  większa polędwiczka wieprzowa
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki na sos:
  • 1/2 szklanki cydru
  • 1/3 szklanki śmietanki 18 %
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 40 g sera z niebieską pleśnią (typu lazur)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 oC.
  2. Wymieszaj w miseczce sól,pieprz,rozmaryn,musztardę i natrzyj mieszanką umytą i osuszoną polędwiczkę.
  3. Na patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej na dużym ogniu oliwę z oliwek i obsmaż polędwiczkę z każdej strony do zrumienienia.
  4. Przełóż patelnię z polędwiczką do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 18-20 min, lub do momentu uzyskania temp. wewnętrznej mięsa 75 oC (przy użyciu termometru kuchennego). Jeżeli nie posiadacie takiej patelni, po obsmażeniu mięsa przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Gdy polędwiczka jest gotowa, przełóż ją na deskę do krojenia i pozwól „odpocząć ” w trakcie robienia sosu.
  5. Jeżeli na patelni po smażeniu mięsa pozostały zwęglone elementy, zdrap je i wyrzuć. Przelej na  nią ewentualne soki z mięsa z naczynia żaroodpornego (jeżeli używaliśmy).
  6. Rozgrzej tą samą patelnię na dużym ogniu  i wlej cydr. Gdy zacznie się gotować zdrap ewentualne resztki z dnia patelni. Następnie wmieszaj śmietankę i musztardę, doprowadź sos do wrzenia i gotuj na średnim ogniu 1-2 minuty,aż trochę zgęstnieje.
  7. Zdejmij patelnię z ognia i wsyp drobno pokrojony ser. Mieszaj do momentu roztopienia się sera i uzyskania gładkiej konsystencji.
  8. Pokrój polędwiczkę w plastry i podawaj polaną sosem. Ja podałam z zapiekaną kapustą Gordona Ramsaya.

BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

3 Comments

kimek

about 1 rok ago

wygląda bardzo apetycznie. Z cydrem jeszcze nie gotowałem, zawsze go wypijałem :)

Odpowiedz

Dzi

about 1 rok ago

Ja też jeszcze do niedawna tylko wypijałam,ale eksperyment się opłacił:P

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers