Polędwiczka w pikantnym sosie pomarańczowym z mango / Pork with spicy orange sauce and mango

W Lidlu trwa właśnie tydzień azjatycki, w związku z czym dostałam w prezencie mnóstwo świetnych azjatyckich produktów, które postanowiłam jak najszybciej wykorzystać. Dania azjatyckie w założeniu są szybkie w przygotowaniu, za to dzięki orientalnym przyprawom, zawsze wychodzą pełne smaku. Tym razem postanowiłam przygotować polędwiczkę wieprzową w pikantnym sosie pomarańczowym z dodatkiem papryki i mango, którą podałam z makaronem chow mein, gdyż nie trzeba go nawet gotować:) Całość posypana prażonymi nerkowcami, dymką i kolendrą, z pewnością posmakuje każdemu. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Polędwiczka w pikantnym sosie pomarańczowym z mango / Pork with spicy orange sauce and mango

Polędwiczka w pikantnym sosie pomarańczowym z mango

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 450 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej na cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 4 łyżki sosu Hoisin
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • ½ łyżeczki przyprawy pięć smaków
  • 1 łyżka imbiru, startego na tarce
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej, wymieszanej z 3 łyżkami zimnej wody
  • 1 świeże mango, obrane i pokrojone w kostkę
  • 3/4 szklanki uprażonych na suchej patelni nerkowców, do podania
  • ⅓ szklanki posiekanej dymki, do podania
  • garść liści kolendry do podania

Przygotowanie:

  1. W dużej i głębokiej patelni lub woku rozgrzej na dużym ogniu olej, dodaj i wieprzowinę, dopraw solą i pieprzem i smaż, mieszając, przez około minutę.
  2. Dodaj paprykę i smaż przez kolejne 30 sekund, po czym wyjmij zawartość z patelni na talerz i odstaw.
  3. Do tej samej patelni wlej sok pomarańczowy i gotuj, aż połowa odparuje.
  4. Dodaj sos hoisin, wino, ocet, miód, chili, sos sojowy, olej sezamowy, przyprawę pięć smaków i imbir, wymieszaj i gotuj przez kilka minut.
  5. Włóż ponownie wieprzowinę wraz z papryką do patelni i dodaj mango.
  6. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez kilka minut, aż warzywa będą gotowe ale wciąż chrupiące. Następnie dodaj mieszanką mąki i wody i gotuj przez kolejną minutę. Dopraw sosem sojowym lub octem jeżeli to konieczne.
  7. Podawaj danie z makaronem, posypane z prażonymi orzechami nerkowca, dymką i kolendrą.

Smacznego!

Polędwiczka w pikantnym sosie pomarańczowym z mango / Pork with spicy orange sauce and mango

English version

Pork with spicy orange sauce and mango

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 450 g thinly sliced pork tenderloin
  • 2 cloves minced garlic
  • 3 tbsp vegetable oil
  • 1 red pepper, diced
  • salt and pepper
  • 1 cup orange juice
  • 4 tbsp Hoisin sauce
  • 4 tbsp Chinese cooking wine or dry white wine
  • 3 tbsp rice wine vinegar
  • 3 tbsp honey
  • ½ tsp chili flakes
  • 2 tsp soy sauce
  • 2 tsp toasted sesame oil
  • ½ tsp Chinese Five Spice powder
  • 1 tbsp ginger, finely grated
  • 1 tsp corn starch dissolved in 3 tbsp cold water
  • 1 fresh mango, peeled and diced
  • 3/4 cup toasted cashews, for serving
  • ⅓ cup chopped green onions, for serving
  • handful coriander leaves for garnish

Preparation:

  1. Heat oil in a wok or deep pan over high heat. Add the garlic and pork, season with salt and pepper and stir fry for only about a minute.
  2. Add the peppers and stir fry for only about another 30 seconds. Remove the pork and peppers from the wok and set aside.
  3. Add the orange juice to the pan and boil until reduced by about half.
  4. Add the Hoisin sauce, wine, vinegar, honey, chili, soy sauce, sesame oil, five spice powder and ginger.
  5. Simmer for a couple of minutes and return the pork and peppers to the wok along with mango.
  6. Bring to a boil and  cook for a couple of minutes until vegetable are cooked byt still crisp, next thicken with water with corn starch. Cook for a minute and season with soy sauce or vinegar if necessary.
  7. Serve over noodles, sprinkle the plates with the toasted cashews, chopped green onions and coriander leaves.

Enjoy!

Polędwiczka w pikantnym sosie pomarańczowym z mango / Pork with spicy orange sauce and mango

Comments

  1. says

    Uwielbiam dania azjatyckie, więc z chęcią bym sobie zrobił :) ale zawsze boję się, że przy tylu składnikach, jak po kupuję, to sporo mi zostanie i nie wiem co miałbym dalej z nimi zrobić, żeby się nie zmarnowały :)

    • Dzi says

      Spokojnie, większość z nich ma długi termin przydatności do spożycia i zawsze można kupić je w małych buteleczkach:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>