Polędwiczka nadziewana szpinakiem,mozzarellą i suszonymi pomidorami

Wbrew pozorom jest to bardzo łatwe danie do przygotowania, a pięknie prezentuje się na talerzu.Pieczona polędwiczka wieprzowa, świeży szpinak,boczek,mozzarella i suszone pomidory-kompozycja doskonała.W celu odchudzenia dania, można zamiast boczku użyć szynki parmeńskiej i mozzarelli z obniżoną zawartością tłuszczu.Podałam ją ze szwedzkimi ziemniakami Hasselback. Polecam!

Czas przygotowania: ok. 30 min,Czas pieczenia: max.30 min,Porcje: 3-4

 

Polędwiczka nadziewana szpinakiem,mozzarellą i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ok. 50 g startej mozzarelli
  • 2 duże garście świeżego szpinaku
  • 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
  • ok. 7 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce wymieszaj czosnek,sok z cytryny,musztardę,oliwę z oliwek i pieprz.
  2. Umytą i osuszoną polędwiczkę przekrój wzdłuż, tak by pozostało ok 0,5 cm nienaruszonego mięsa od spodu. Rozłóż ją i przekrój ponowne wzdłuż 2 powstałe połówki także pozostawiając ok 0,5 cm nienaruszonego mięsa od spodu. Przykryj mięso folią spożywczą i rozbij je tłuczkiem do grubości ok.5-7 mm.
  3. Zdejmij folię i posmaruj polędwiczkę 1/2 zawartości mieszanki z miseczki. Rozłóż równomiernie warstwy sera,szpinaku pomidorów i na końcu boczku. Zaczynając od szerszej strony zacznij zwijać mieso w ciasny rulon. Zepnij łączenie wykałaczkami lub obwiąż cały rulon nicią kuchenną.
  4. Posól i popieprz mięso, a następnie wysmaruj je resztą sosu z miseczki.
  5. Umieść polędwiczkę na ruszcie umieszczonym nad nad naczyniem żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 oC. Piecz przez 25-30 minut, lub do momentu gdy termometr kuchenny wbity w najgrubszą część mięsa wskaże 70-75 oC.
  6. Pod koniec pieczenia ustaw w piekarniku funkcję grilla, by mięso się delikatnie przyrumieniło.
  7. Wyłóż polędwiczkę na deskę do krojenia i daj jej „odpocząć” przez 10 min. Następnie pokrój ją w plastry i podawaj.

 

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>