Podwójnie serowe zapiekane puree ziemniaczane/Double cheese mash

Podwójnie serowe zapiekane puree ziemniaczane/Double cheese mash

Jedno z najlepszych puree ziemniaczanych jakie jadłam. Pyszne, bardzo serowe, zapiekane z parmezanem i bułka tartą, dzięki czemu uzyskuje chrupiącą skorupkę. Jest to idealny dodatek do chyba każdego dania głównego (no, może poza daniami azjatyckimi :)). Przepis pochodzi z książki Nigela Slatera „Real Food”. Polecam!

Scroll down for English

 

Podwójnie serowe zapiekane puree ziemniaczane

(2-3 porcje)

Składniki:

  • 750 g średniej wielkości mącznych ziemniaków
  • 50 g masła
  • 300 g sera Gruyere, fontina lub gorgonzola, pokrojonego w kostkę
  • garść startego parmezanu
  • garść bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki do miękkości we wrzącej, osolonej wodzie. Z wciąż gorących usuń skórki i rozgnieć z masłem do puszystości (ja gotuję już obrane i następnie miksuję z masłem w blenderze).
  2. Gdy ziemniaki są nadal bardzo gorące, dodaj wybrany ser i dokładnie wymieszaj.
  3. Przełóż masę do odpowiedniej wielkości naczynia żaroodpornego. Posyp startym parmezanem i bułką tartą, następnie piecz w nagrzanym do 200 oC piekarniku, aż wierzch będzie rumiany i chrupiący.

Smacznego!

English version

Double cheese mash (2-3 servings)

Ingredients:

  • 750 g medium-sized floury potatoes
  • 50 g butter
  • 300 g Gruyere, fontina or gorgonzola, cubed
  • handful of grated Parmesan
  • handful of fine white breadcrumbs

Preparation:

  1. Cook the potatoes in boiling, salted water till tender to the point of a knife. Remove the skins and mash the flesh with the butter till fluffy.
  2. Immediately,when the potato is still very hot, throw the cubed cheese and stir.
  3. Scoop the whole lot into an ovenproof dish. Scatter with a handful of grated Parmesan and an equal amount of fine white breadcrumbs, then bake in a very hot oven (200 oC) till the top is golden and faintly crisp.
Enjoy!

2 Comments

Iga M.

about 7 miesięcy ago

Wow! zapisuję do ulubionych! Ślinka cieknie :)

Odpowiedz

Dzi

about 7 miesięcy ago

Gdyby nie kalorie robiłabym je codziennie:)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers