Poduszeczki z truskawkami i nutellą z polewą z białej czekolady

Nie ma chyba lepszego połączenia niż truskawki z czekoladą, nieważne jaką:) Dlatego proponuję dziś niezwykle szybkie poduszeczki z ciasta francuskiego, nadziewane truskawkami i nutellą,polane białą czekoladą. Można użyć też innego kremu czekoladowego lub orzechowego,ja przygotowałam z  nutellą, gdyż zawsze mam ją w domu pod ręką:) Polecam! 

Scroll down for English

Poduszeczki z truskawkami i nutellą

(6 porcji)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok.40 x 30 cm)
  • 250 g truskawek pokrojonych w kostkę
  • 3 duże łyżki nutelli
  • 2 łyżki posiekanej białej czekolady
  • 1 łyżka śmietanki 36 %

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż blachę papierem do pieczenia (lub połóż matę silikonową).
  2. Rozwiń ciasto i wytnij 12 równych prostokątów.
  3. Na środek 6 prostokątów wyłóż po pół łyżki nutelli a na nią wyłóż równe porcje truskawek. Przykryj je 6 pozostałymi płatami ciasta i dociśnij brzegi widelcem. Na wierzchu każdej poduszeczki zrób nacięcia ostrym nożem (ułatwi to cyrkulację powietrza w trakcie pieczenia).
  4. Wyłóż ciastka  na blachę do pieczenia i piecz około 25 minut, lub do zarumienienia.
  5. W międzyczasie,wsyp posiekaną czekoladę do kubka, wlej łyżkę śmietanki i wstaw na 10 sekund do mikrofalówki. Po wyjęciu całość energicznie zamieszaj łyżeczką w celu uzyskania polewy.
  6. Gdy poduszeczki są już upieczone, wyłóż je na kratkę do wystudzenia i polej polewą z białej czekolady.
Smacznego!

English version

Strawberry and nutella pop tarts

(6 servings)

Ingredients:

  • 1 sheet of puff pastry (about 40 x 30 cm)
  • 250 g diced strawberries
  • 3 large tablespoons of nutella
  • 2 tablespoons chopped white chocolate
  • 1 tablespoon cream 36%

Preparation:

  1. Preheat your oven to 180 oC. Line a baking tray with baking paper.
  2. Cut your puff pastry into 12 equal rectangles.
  3. For 6 of the 12 rectangles,spread nutella and place strawberries on top.Make sure you do this on the centre of the rectangle.
  4. Seal your pop tart by placing another cut rectangle puff pastry (the remaining 6 of 12) on top of the filling, seal the edges with the fork and placing the small holes at the top of the pop tart.
  5. Place your pop tarts on the baking tray and bake approximately 25 minutes or until golden brown.
  6. In the meantime, mix the chopped chocolate with cream and put it in the microwave for approximately 10 s on medium heat. Mix it with the spoon.
  7. When the pop tarts are cooked to your liking, place them on a cooling rack and drizzle with chocolate.

Enjoy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>