Placuszki kalafiorowe z peperonatą / Cauliflower cakes with peperonata

Dziś przedstawiam doskonały pomysł na dodatek do każdego dania głównego lub danie główne dla zatwardziałych wegetarian:). Szybkie placuszki z kalafiora podane z pikantnym gulaszem z papryki w sosie pomidorowym, z pewnością sprawdzą się na każdym stole. Polecam gorąco!

Przepis znalazłam w nowym na rynku polskim magazynie Olive.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Scroll down for recipe in English

Placuszki kalafiorowe z peperonatą

(3-4 porcje)

Składniki:

  • 2 czerwone papryki pokrojone w paski
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 czerwona papryczka chilli, bez nasion i pokrojona w drobną kostkę
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 mały kalafior podzielony na różyczki
  • 1 jajko, rozbełtane
  • 80 g mąki
  • 100 ml pełnotłustego mleka
  • garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. W średnim rondelku podsmaż na oleju na średnim ogniu paprykę i cebulkę aż staną się miękkie, przez około 20 minut, po czym dodaj czosnek i chilli. Smaż przez 5 minut i dopraw octem, cukrem i solą i pieprzem do smaku. Zdejmij z ognia, wmieszaj pietruszkę i odstaw.
  2. Do wrzącej i osolonej wody wrzuć kalafior i gotuj prze z kilka minut, aż lekko zmięknie. Odcedź, osusz na papierowych ręcznikach i posiekaj na mniejsze kawałki.
  3. W średniej misce wymieszaj dokładnie jajko, mleko i mąkę, dopraw do smaku solą i pieprzem, po czym wmieszaj kalafior.
  4. Rozgrzej dużą patelnię z łyżką oleju i nałóż po łyżce powstałej masy. Podsmaż do ładnego zarumienienia z obu stron i przełóż na talerze. Podawaj z peperonatą.

Smacznego!

Placuszki kalafiorowe z peperonatą / Cauliflower cakes with peperonata

English version

Cauliflower cakes with peperonata

(3-4 servings)

Ingredients:

  • 2 red peppers, cut into thin strips
  • 1 red onion, sliced
  • 1 clove garlic, finely chopped
  • 1 red chilli, seeds removed and chopped
  • 200 g canned chopped tomatoes
  • 1 tablespoon red wine vinegar
  • 1 teaspoon sugar
  • 1 small cauliflower, cut tinto florets
  • 1 egg, lightly beaten
  • 80 g flour
  • 100 ml whole milk
  • a handful of chopped parsley

Preparation:

  1. Place a medium saucepan over medium heat, add oil, peppers and onions and cook until tender, about 20 minutes, then mix in the garlic and chilli. Cook for 5 minutes and season with vinegar, sugar and salt and pepper to taste. Remove from heat, stir in the parsley and set aside.
  2. Cook cauliflower in boiling salted water for a few minutes, until slightly softened. Drain, pat dry on paper towels and cut into smaller pieces.
  3. In a medium bowl, mix the egg, milk and flour, season with salt and pepper to taste and stir in the cauliflower.
  4. Preheat a large skillet with a tablespoon of oil and add a spoonful of the cauliflower batter. Cook cakes until nice golden brown on both sides and slip on the plates. Serve with peperonata.

Enjoy!

Placuszki kalafiorowe z peperonatą / Cauliflower cakes with peperonata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>