Pizza z pepperoni i pieczarkami Delii Smith

Pizza z pepperoni i pieczarkami Delii Smith

O Delii pisałam już tutaj wraz z  jej przepisem na szybkie ciasto na pizzę,które też tutaj zostało wykorzystane. Tym razem proponuję kolejną pozycję z jej książki ” Complete cookery course”: pizzę z pepperoni,pieczarkami,papryką,kaparami i parmezanem. Pizza szybka,łatwa,a co najważniejsze bardzo smaczna. Polecam!

Pizza z pepperoni i pieczarkami (32 cm)

Składniki:

  • 1/2 ciasta z tego przepisu
  • oliwa z oliwek do posmarowania ciasta
  • 1/2 sosu pomidorowego z tego przepisu
  • 110 g pepperoni lub salami (w plastrach)
  • 1 mała zielona papryka,pokrojona w plasterki
  • 1 łyżka odsączonych kaparów
  • 50 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Rozwałkuj przygotowane ciasto na kształt koła o średnicy około 32  cm.Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,zagnij brzegi i posmaruj jego powierzchnię oliwą z oliwek
  2. Wyłóż na ciasto sos pomidorowy i rozprowadź go równomiernie na całej jego powierzchni.
  3. Teraz wyłóż równomiernie pepperoni,na niego paprykę,kapary,pieczarki i posyp całość startym parmezanem. Skrop przygotowaną pizzą oliwą z oliwek i odstaw na 10 minut.
  4. Włóż do nagrzanego do 220 oC piekarnika i piecz ok 25-30 minut aż do zarumienienia się brzegów.Jak napisała Delia,lepiej piec pizzę zbyt długo niż za krótko, więc przed wyjęciem sprawdź podnosząc ją delikatni ,czy spód także jest zarumieniony.
  5. Podawaj gorącą bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego!

4 Comments

Inspirowane smakiem

about 2 lata ago

Po prostu pysznie. Pizza zawsze i wszędzie;)

Odpowiedz

Dzi

about 2 lata ago

Wiewióra

about 2 lata ago

bardzo kusząca pizzunia :)

Odpowiedz

Dzi

about 2 lata ago

i szybka:)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers