Pikantne żeberka z piekarnika

Pikantne żeberka z piekarnika

Kupiłam jakiś czas temu piękne żeberka wieprzowe, z dużą ilością mięsa. W poszukiwaniu przepisu sięgnęłam po książkę „The Ultimate Cook Book” Marka Scarbrougha i Bruce’a Weinsteina i znalazłam to czego szukałam. Żeberka natarte są bardzo pikantną mieszanką przypraw, jednak po upieczeniu i w połączeniu z zapiekanymi pieczarkami i szpinakiem Nigela Slatera, tworzą niesamowicie smaczne danie. Autorzy przepisu zwracają uwagę,aby wybierać żeberka bez dużej ilości tłuszczu, takie też miałam i wyszły pyszne. Polecam!

Scroll down for English

Pikantne żeberka z piekarnika (4-6 porcji)

Składniki:

  • 1 1/2 łyżki jasnego brązowego cukru
  • 1 1/2 łyżki mielonego chilli
  • 1 łyżka mielonej słodkiej lub wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka musztardy (np. Dijon)
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 kawałki 900 gramowych żeberek wieprzowych

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce wymieszaj cukier,chilli, paprykę, sól, musztardę, kmin rzymski, tymianek i pieprz.
  2. Zdejmij z żeberek wszelkie błony  i zrób miedzy każdą kostką nacięcia na prawie całej długości i o głębokości ok 4 cm ( w zależności od ilości mięsa).
  3. Natrzyj mięso z dwóch stron wcześniej wymieszanymi przyprawami, zawiń je w folie aluminiową i włóż na noc do lodówki (max. 2 dni).
  4. Włącz piekarnik i ustaw go na 140 0C. Wyjmij żeberka z piekarnika, zdejmij z nich folię i pozwól im poleżeć aby nabrały temp. pokojowej, w czasie nagrzewania piekarnika (ok. 15 min.).
  5. Umieść ruszt na blaszce o pieczenia i połóż na nim żeberka mięsną stroną do dołu. Włóż do piekarnika na środkową półkę i piecz 30 minut.
  6. Odwróć żeberka mięsną stroną do góry i piecz do momentu, aż mięso będzie upieczone i dosłownie odchodziło od kości, około 3 godzin.
  7. Po wyjęciu z piekarnika, pozwól żeberkom „odpocząć” na desce do krojenia przez około 10 minut.
  8. Pokrój je i podawaj.
Smacznego!

English version

Oven-Barbecued Pork Ribs (4-6 servings)

Ingredients:

  • 1 1/2 tablespoons light brown sugar
  • 1 1/2 tablespoons chilli powder
  • 1 tablespoon mild or smoked paprika
  • 2 teaspoons salt
  • 1 teaspoon dry mustard
  • 1 teaspoon ground cumin
  • 1 teaspoon dried thyme
  • 1 teaspoon freshly ground black pepper
  • two 2-pound racks pork ribs

Preparation:

  1. Mix the brown sugar, chilli powder, paprika, salt, mustard, cumin, thym, and pepperin a small bowl.
  2. Peel any thin, translucent membrane off the back of the racks, then make an incision between each of the ribs, starting at the leaner ends and cutting 2 inches down between them.
  3. Rub the dry spice mixture over both sides of the meat, taking care to massage it in gently. Wrap the ribs in aluminium foil or plastic wrap and refrigerate at least overnight or up to 2 days.
  4. Position the rack in the center of the oven and preheat the oven to 275 oF. Unwrap the ribs and set them out on the counter for 15 minutes while the oven heats.
  5. Set a metal rack on a broiler pan or roasting pan. Set the ribs meat side down onto the rack. Bake for 30 minutes.
  6. Turn and continue baking until the meat has pulled back from the bones and is falling-apart tender in betweene the ribs, about 3 hours. Let stand at room temperature on a carving board for 10 minutes before slicing betweene the ribs and serving.
Enjoy!

11 Comments

Ayashi

about 1 rok ago

odkąd odkryłam Twojego bloga stał się on moim ulubionym! zawsze gdy nie wiem co na obiad wchodzę i patrzę co tam masz :) dzięki wielkie za nieudziwnione przepisy, a zarazem za brak banałów, typu - kotlet schabowy z surówką z marchewki.i zazdroszczę, ja jeszcze nigdzie nie natknęłam się na porządne, grube żeberka. wszędzie tylko te płaskie, prawie bez mięsa..

Odpowiedz

Dzi

about 1 rok ago

Dziękuję za miły komentarz, właśnie usilnie staram się unikać dań typu schabowy, bo takich przepisów mamy już multum. Trzeba eksperymentować:)

Odpowiedz

ana

about 12 miesięcy ago

a co to za sos pod tymi żeberkami? :3

Odpowiedz

Dzi

about 12 miesięcy ago

Zapiekany pod parmezanem szpinak z pieczarkami z tego przepisu: http://karmelowy.pl/zapiekany-pod-parmezanem-szpinak-z-pieczarkami-nigela-slatera/

Odpowiedz

leokanarek

about 11 miesięcy ago

czy cukier na skórce jest skameralizowany czy to efekt długiego pieczenia, zresztą 3 godziny w piekarniku nie obejdą się bez podlewania. Bez tego wyschły by na wór a to już nie było by takie smaczne. Na zdjęciu wyglądają dobrze , czy są na pewno soczyste ?

Odpowiedz

Dzi

about 11 miesięcy ago

Kolor skórka zawdzięcza suchej mieszance przypraw, którą nacieramy mięso. Proszę zauważyć, że moje żeberka były bardzo mięsne, więc trzeba tez dostosować odpowiedni czas pieczenia. Tutaj po raz kolejny polecam termometr kuchenny, jak dla mnie jest w kuchni niezastąpiony. Moje były pyszne, a do nich idealnie pasował podany sos, który też polecam.

Odpowiedz

leokanarek

about 9 miesięcy ago

od niedawna wykorzystuje rękaw do pieczenia i naprawdę zmienia konsystencję mięsa na bardziej pulchne i delikatne, aromatyczne od potraw

Odpowiedz

Kamila

about 2 miesiące ago

Pyszne, soczyste żeberka. Nie byłam przekonana do kminu rzymskiego bo za nim nie przepadam ale tutaj wszystko idealnie się komponuje. Żeberka zrobione już jakiś czas temu, dzisiaj przetestuję na boczku wieprzowym. Myślę, że też będzie pysznie :)

Odpowiedz

Dzi

about 2 miesiące ago

Na boczku mieszanka też na pewno się sprawdzi:)

Odpowiedz

Kamila

about 2 miesiące ago

O tak... boczuś wyszedł pyszny, pikantny i rozpływający w ustach :D

Odpowiedz

Dzi

about 2 miesiące ago

Super! :)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers