Pikantne żeberka z piekarnika

Kupiłam jakiś czas temu piękne żeberka wieprzowe, z dużą ilością mięsa. W poszukiwaniu przepisu sięgnęłam po książkę „The Ultimate Cook Book” Marka Scarbrougha i Bruce’a Weinsteina i znalazłam to czego szukałam. Żeberka natarte są bardzo pikantną mieszanką przypraw, jednak po upieczeniu i w połączeniu z zapiekanymi pieczarkami i szpinakiem Nigela Slatera, tworzą niesamowicie smaczne danie. Autorzy przepisu zwracają uwagę,aby wybierać żeberka bez dużej ilości tłuszczu, takie też miałam i wyszły pyszne. Polecam!

Scroll down for English

Pikantne żeberka z piekarnika (4-6 porcji)

Składniki:

  • 1 1/2 łyżki jasnego brązowego cukru
  • 1 1/2 łyżki mielonego chilli
  • 1 łyżka mielonej słodkiej lub wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka musztardy (np. Dijon)
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 kawałki 900 gramowych żeberek wieprzowych

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce wymieszaj cukier,chilli, paprykę, sól, musztardę, kmin rzymski, tymianek i pieprz.
  2. Zdejmij z żeberek wszelkie błony  i zrób miedzy każdą kostką nacięcia na prawie całej długości i o głębokości ok 4 cm ( w zależności od ilości mięsa).
  3. Natrzyj mięso z dwóch stron wcześniej wymieszanymi przyprawami, zawiń je w folie aluminiową i włóż na noc do lodówki (max. 2 dni).
  4. Włącz piekarnik i ustaw go na 140 0C. Wyjmij żeberka z lodówki, zdejmij z nich folię i pozwól im poleżeć aby nabrały temp. pokojowej, w czasie nagrzewania piekarnika (ok. 15 min.).
  5. Umieść ruszt na blaszce o pieczenia i połóż na nim żeberka mięsną stroną do dołu. Włóż do piekarnika na środkową półkę i piecz 30 minut.
  6. Odwróć żeberka mięsną stroną do góry i piecz do momentu, aż mięso będzie upieczone i dosłownie odchodziło od kości, około 3 godzin.
  7. Po wyjęciu z piekarnika, pozwól żeberkom „odpocząć” na desce do krojenia przez około 10 minut.
  8. Pokrój je i podawaj.
Smacznego!

English version

Oven-Barbecued Pork Ribs (4-6 servings)

Ingredients:

  • 1 1/2 tablespoons light brown sugar
  • 1 1/2 tablespoons chilli powder
  • 1 tablespoon mild or smoked paprika
  • 2 teaspoons salt
  • 1 teaspoon dry mustard
  • 1 teaspoon ground cumin
  • 1 teaspoon dried thyme
  • 1 teaspoon freshly ground black pepper
  • two 2-pound racks pork ribs

Preparation:

  1. Mix the brown sugar, chilli powder, paprika, salt, mustard, cumin, thym, and pepperin a small bowl.
  2. Peel any thin, translucent membrane off the back of the racks, then make an incision between each of the ribs, starting at the leaner ends and cutting 2 inches down between them.
  3. Rub the dry spice mixture over both sides of the meat, taking care to massage it in gently. Wrap the ribs in aluminium foil or plastic wrap and refrigerate at least overnight or up to 2 days.
  4. Position the rack in the center of the oven and preheat the oven to 275 oF. Unwrap the ribs and set them out on the counter for 15 minutes while the oven heats.
  5. Set a metal rack on a broiler pan or roasting pan. Set the ribs meat side down onto the rack. Bake for 30 minutes.
  6. Turn and continue baking until the meat has pulled back from the bones and is falling-apart tender in betweene the ribs, about 3 hours. Let stand at room temperature on a carving board for 10 minutes before slicing betweene the ribs and serving.
Enjoy!

Comments

  1. Ayashi says

    odkąd odkryłam Twojego bloga stał się on moim ulubionym! zawsze gdy nie wiem co na obiad wchodzę i patrzę co tam masz :) dzięki wielkie za nieudziwnione przepisy, a zarazem za brak banałów, typu – kotlet schabowy z surówką z marchewki.

    i zazdroszczę, ja jeszcze nigdzie nie natknęłam się na porządne, grube żeberka. wszędzie tylko te płaskie, prawie bez mięsa..

    • Dzi says

      Dziękuję za miły komentarz, właśnie usilnie staram się unikać dań typu schabowy, bo takich przepisów mamy już multum. Trzeba eksperymentować:)

  2. says

    czy cukier na skórce jest skameralizowany czy to efekt długiego pieczenia, zresztą 3 godziny w piekarniku nie obejdą się bez podlewania. Bez tego wyschły by na wór a to już nie było by takie smaczne. Na zdjęciu wyglądają dobrze , czy są na pewno soczyste ?

    • Dzi says

      Kolor skórka zawdzięcza suchej mieszance przypraw, którą nacieramy mięso. Proszę zauważyć, że moje żeberka były bardzo mięsne, więc trzeba tez dostosować odpowiedni czas pieczenia. Tutaj po raz kolejny polecam termometr kuchenny, jak dla mnie jest w kuchni niezastąpiony. Moje były pyszne, a do nich idealnie pasował podany sos, który też polecam.

  3. Kamila says

    Pyszne, soczyste żeberka. Nie byłam przekonana do kminu rzymskiego bo za nim nie przepadam ale tutaj wszystko idealnie się komponuje. Żeberka zrobione już jakiś czas temu, dzisiaj przetestuję na boczku wieprzowym. Myślę, że też będzie pysznie :)

  4. Reni47 says

    Bardzo dobry przepis na żeberka z taką kompozycją przypraw.
    Gwoli ścisłości pkt.4 cyt.”Włącz piekarnik i ustaw go na 140 0C. Wyjmij żeberka z piekarnika…. ”
    winno być prawdopodobnie …wyjmij żeberka z lodówki
    ale to tak na marginesie.
    Ogólnie bardzo fajny blog z którego korzystam by zainspirować się do ułożenia menu dla rodziny.
    Pozdrawiam :)

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge