Pikantne kotlety schabowe z chutneyem jabłkowym / Spicy pork chops with apple chutney

Dziś przedstawiam pomysł na lekki i szybki obiad, doskonały na coraz cieplejsze dni. Bardzo dobrze doprawione, pikantne kotlety schabowe z przepysznym chutneyem z jabłek, żurawiną i aromatycznymi przyprawami. Można zamienić kotlety schabowe na polędwiczkę, którą można natrzeć przyprawami (w tym wypadku należy podwoić ich ilość) i upiec w całości. Podałam kotlety z brukselką w sosie miodowo-musztardowym. Polecam!

pork chop

Scroll down for English version

Pikantne kotlety schabowe z chutneyem jabłkowym

(4 porcje)

Składniki na chutney:

  • 1 łyżka masła
  • 3 jabłka, obrane
  • 1/4 szklanki suszonych żurawin
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki imbiru startego na tarce
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

Składniki na wieprzowinę:

  • 4 grube (1 – 1,5 cm) kotlety schabowe
  • 3/4 łyżeczki mielonego chili
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Usuń z jabłek gniazda nasienne i pokrój je w 0,5 cm plasterki.
  2. Na patelni, na średnim ogniu  rozpuść masło i włóż jabłka. Podsmażaj przez około 5 minut, do lekkiego zarumienienia. Następnie dodaj resztę składników i doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj aż jabłka staną się miękkie a powstały płyn praktycznie odparuje.
  3. W celu przygotowania kotletów,  przygotuj patelnię grillową (lub zwykłą) i rozgrzej ją na dużym ogniu. Kotlety przemyj i osusz papierowymi ręcznikami.
  4. W małej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy, skrop kotlety olejem rzepakowym a następnie natrzyj dokładnie mieszanką przypraw.
  5. Smaż na patelni grillowej, odwracając raz przez około 4 minuty z każdej strony lub do momentu osiągnięcia 68 oC temperatury wewnętrznej mięsa. Wyjmij usmażone mięso z patelni i odstaw na 10 minut aby odpoczęło.
  6. Przełóż mięso na talerze i podawaj z chutneyem jabłkowym.

Smacznego!

pork chop

English version

Spicy pork chops with apple chutney

(4 servings)

Ingredients for chutney:

  • 1 tablespoon butter
  • 3 apples
  • 1/4 cup dried cranberries
  • 3 tablespoons brown sugar
  • 3 tablespoons cider vinegar
  • 2 teaspoons minced peeled ginger
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon mustard
  • 1/8 teaspoon ground allspice

Ingredients for the pork:

  • 4 thick pork chops
  • 3/4 teaspoon ground chili
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon garlic powder
  • 1/2 teaspoon ground coriander
  • 1/4 teaspoon ground black pepper
  • canola oil

Preparation:

  1. Core the apple and cut it into slices. Cut those slices into thin wedges about 0,5 cm thick.
  2. Melt butter over medium-high heat in a nonstick skillet and add the apples. Saute for about 5 minutes or until the apples are lightly browned. Add the rest of the ingredients and bring to a boil. Reduce the heat and cook until the liquid is gone and the apples are tender.
  3. Turn the grill pan to medium-high. Rinse pork chops and pat dry with paper towels. Set aside.
  4. In a small bowl, mix together all of the spices. Sprinkle the pork with canola oil and rub all over with spice mixture.
  5. Grill, flipping once, until a thermometer reads 68 oC in the center. Remove pork from the grill and rest for 10 minutes.
  6. Cut pork into rounds and serve covered with chutney.

Enjoy!

pork

pork

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>