Pikantna grillowana makrela Gordona Ramsaya

Pikantna grillowana makrela Gordona Ramsaya

Bardzo lubię ryby wszelkiego rodzaju,ale za makrelę w wersji surowej zabrałam się pierwszy raz. Zaskoczyło mnie,że jest na prawdę tania, a zawiera tyle samo zdrowych tłuszczów jak inne ryby wiodące na rynku. Ja grillowałam ją w postaci całej tuszki,ale równie dobrze można je zastąpić filetami, należny jedynie skrócić czas smażenia. Można też przygotować rybę na klasycznym grillu i podać ją z pieczonymi ziemniaczkami i lekką sałatką. Przepis znalazłam w książce Gordona Ramsaya „Szef kuchni po godzinach”. Polecam!

 

Pikantna grillowana makrela (4 porcje)

Składniki:

  • 4 makrele, tusze wypatroszone i pozbawione ości
  • 100 g masła, miękkiego o temp.pokojowej
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka miałkiego cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki wytrawnej musztardy
  • 2 łyżeczki czerwonego lub białego octu winnego

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej maksymalnie grill (ja dysponowałam patelnią grillową więc poczekałam z jej rozgrzaniem)
  2. Na umytych i osuszonych rybach zrób nacięcia co 2 cm i dobrze je posól i popieprz.
  3. W miseczce wymieszaj wszystkie pozostałe składniki,by otrzymać intensywnie doprawione masło.
  4. Nasmaruj masłem makrele,także od wewnątrz. Jeśli masło zacznie twardnieć po zetknięciu z zimną rybą,można je lekko rozpuścić w mikrofalówce i zamiast smarować polać nim ryby.
  5. Grilluj makrele 4-5 min z każdej strony,aż mięso stanie się sprężyste (ja sprawdzałam przy grzbiecie czy jest już ładnie ścięte)
  6. Podawaj zaraz po ugrillowaniu z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers