Pikantna grillowana makrela Gordona Ramsaya

Bardzo lubię ryby wszelkiego rodzaju,ale za makrelę w wersji surowej zabrałam się pierwszy raz. Zaskoczyło mnie,że jest na prawdę tania, a zawiera tyle samo zdrowych tłuszczów jak inne ryby wiodące na rynku. Ja grillowałam ją w postaci całej tuszki,ale równie dobrze można je zastąpić filetami, należny jedynie skrócić czas smażenia. Można też przygotować rybę na klasycznym grillu i podać ją z pieczonymi ziemniaczkami i lekką sałatką. Przepis znalazłam w książce Gordona Ramsaya „Szef kuchni po godzinach”. Polecam!

 

Pikantna grillowana makrela (4 porcje)

Składniki:

  • 4 makrele, tusze wypatroszone i pozbawione ości
  • 100 g masła, miękkiego o temp.pokojowej
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka miałkiego cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki wytrawnej musztardy
  • 2 łyżeczki czerwonego lub białego octu winnego

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej maksymalnie grill (ja dysponowałam patelnią grillową więc poczekałam z jej rozgrzaniem)
  2. Na umytych i osuszonych rybach zrób nacięcia co 2 cm i dobrze je posól i popieprz.
  3. W miseczce wymieszaj wszystkie pozostałe składniki,by otrzymać intensywnie doprawione masło.
  4. Nasmaruj masłem makrele,także od wewnątrz. Jeśli masło zacznie twardnieć po zetknięciu z zimną rybą,można je lekko rozpuścić w mikrofalówce i zamiast smarować polać nim ryby.
  5. Grilluj makrele 4-5 min z każdej strony,aż mięso stanie się sprężyste (ja sprawdzałam przy grzbiecie czy jest już ładnie ścięte)
  6. Podawaj zaraz po ugrillowaniu z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge