Został Wam szampan z sylwestra? U mnie zalega w lodówce, więc postanowiłam go wykorzystać do obiadu. Ja miałam piersi kurczaka, ale możemy w tym przepisie zastosować każdą cześć kurczaka na jaką mamy ochotę, lub jaką obecnie mamy dostępną w lodówce lub zamrażarce. Sam sos proponuję przetrzeć przez sitko przed samym podaniem, dzięki temu będzie on bardziej puszysty i aksamitny. Samo danie nie wymaga większych zasobów i wysiłku, a sam czas przyrządzania zależy od części kurczaka jakiej użyjemy, np. piersi uduszą się szybko, natomiast udka muszą poddusić się dłużej. Ja do sprawdzenia stopnia upieczenia mięsa używam termometru kuchennego, jeżeli jeszcze nie macie to polecam jego zakup, ponieważ bardzo ułatwia pracę w kuchni.
Piersi kurczaka w sosie szampańskim (4 porcje)
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka ( lub inne jego części)
- 50 g niesolonego masła
- 250 g pomidorów z puszki lub passaty
- 1 listek laurowy
- 1 szklanka śmietanki 18%
- 1 szklanka szampana
- ok. szklanki bulionu drobiowego
- mąka do obtoczenia kurczaka
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka dokładnie umyj ,a później osusz papierowymi ręcznikami. Obtocz je w mące i odłóż na bok.
- Na dużej patelni z wysokimi ściankami rozpuść na dużym ogniu masło. Gdy będzie już rozpuszczone, włóż piersi o obsmaż na rumiano z każdej strony.
- W momencie gdy wszystkie piersi są ładnie zrumienione, wlej do patelni szampana i pozwól mu się zredukować do połowy poprzedniej objętości.
- Następnie zawartość patelni posól i popieprz, dodaj listek laurowy i wlej pomidory lub passatę.
- Zmniejsz ogień do małego i pozwól potrawie dusić się powoli do momentu upieczenia mięsa. Ja sprawdzam termometrem kuchennym i jeżeli widzę,że temp. wewnętrzna mięsa zbliża się do 70 oC, wiem że jest już gotowe. Czas duszenia zależy od części kurczaka, moje piersi dusiły się ok. 20 min.
- W trakcie duszenia, w miarę redukcji sosu, dolewaj bulion. Należy obserwować potrawę w trakcie duszenia, gdyż sos szybko odparowuje i można łatwo ją przypalić.
- Gdy kurczak jest gotowy, wyjmij go z patelni, odłóż na talerz i przykryj folią aluminiową aby nie ostygł.
- Zwiększ ogień do średniego i wlej do sosu śmietankę, mieszając poczekaj aż sos zgęstnieje ok 10 min. Dopraw jeżeli to konieczne.
- Przełóż kurczaka na talerz i polej sosem. Ja podałam z puree ziemniaczanym i glazurowanymi marchewkami.
Dodaj komentarz