Piersi kurczaka nadziewane ricottą zawinięte w szynkę parmeńską Gordona Ramsaya

Piersi kurczaka nadziewane ricottą zawinięte w szynkę parmeńską Gordona Ramsaya

Idealny i bardzo efektowny pomysł na niedzielny obiad. Piersi kurczaka pieczone w piekarniki w szynce parmeńskiej, nadziewane ricottą i szałwią z książki Gordona Ramsaya „Healthy Appetite”. Gdy przygotowuję to danie w tygodniu, nadziewam i zawijam w szynkę piersi dzień wcześniej, a następnego dnia tylko obsmażam i piekę w piekarniku. W tym przypadku podałam z fasolką szparagową w sosie musztardowo-miodowym.Polecam!

Scroll down for English

Piersi kurczaka nadziewane ricottą zawinięte w szynkę parmeńską

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 duże piersi z kurczaka
  • 8 liści szałwii
  • 5 czubate łyżki ricotty
  • sól morska i czarny pieprz
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 1 1/2 łyżki oliwy
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Przygotowanie:

  1. Zrób głębokie nacięcie wzdłuż każdej piersi kurczaka, uważając by nie przekroić ich na wylot i rozłóż je jak „książkę”. Na czystej desce do krojenia, posiekaj 4 listki szałwii, a następnie wymieszaj z ricottą i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Wyłóż dwa plasterki szynki parmeńskiej, tak by lekko na siebie zachodziły. Na środek plastrów połóż liść szałwii a na nim rozkrojoną pierś kurczaka. Wyłóż na pierś jedną czwartą ricotty, a następnie złóż je tak, by zamknąć nadzienie. Zawiń pierś w plastry szynki a następnie ciasno w folię spożywczą. Powtórz powyższe czynności z resztą piersi i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C, a na środkowej jego półce umieść naczynie żaroodporne, aby się nagrzało.  Rozgrzej na dużej patelni oliwę i smaż wyjęte z folii piersi, przez 2 minuty z każdej strony, aż  ładnie się zarumienią. Połóż kilka gałązek tymianku na każdej piersi i wyłóż do nagrzanego naczynia żaroodpornego w piekarniku. Piecz przez 12-15 minut, w zależności od wielkości.
  4. Wyjmij kurczaka z piekarnika i przykryj folią. Pozwól mu odpocząć przez 5-10 minut, po czym pokrój w grube plastry i podawaj.
Smacznego!

English version

Stuffed chicken breasts wrapped in sage and Parma ham

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 large chicken breasts
  • 8 sage leaves
  • 5 heaped tbsp ricotta
  • sea salt and black pepper
  • 8 Parma ham slices
  • 1 1/2 tbsp olive oil
  • handful of thyme springs

Preparation:

  1. Cut a deep slit along one side of each chicken breast, without slicing right through, then open ot out like a book. On clean chopping board, finely chop 4 sage leaves, then mix into the ricotta and season with salt and pepper to taste.
  2. Lay two Parma ham slices on the board, overlapping them slightly. Put sage leaf in the middle and lay an open chicken breast on top. Spoon a quarter of the ricotta mixture onto the middle of the chicken, then fold the sides together again to enclose the filling. Now wrap the Parma ham slices around the stuffed chicken breast. Wrap in clining fil . Repeat with the rest of the chicken breasts and chill for 1-2 hours to film.
  3. Heat the oven to 180 oC and place a roasting pan in the oven to heat up. Heat a heavy-based frying pan and add the olive oil. When hot, fry the unwrapped from clinig film breats, in barches if necessary, for 2 minutes on each side until browned. Lay a few thyme springs on each chicken breast, then place in the hot roasting pan. Cook in the oven for 12-15 minutes, depending on size, or until the meat feels just firm when lightly pressed.
  4. Rest the chicken, covered with foil, in a warm place for 5-10 minutes. Slice each stuffed breast thickly on the diagonal and arrange on warm plates. Serve.
Enjoy!

2 Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers