Piersi kacze z sosem ze świeżych malin i porto/Duck breasts with raspberry and port sauce

Nie ukrywam, że jestem wielbicielką potraw z kaczką w roli głównej, co na pewno doskonale widać po moim blogu :) Lubię ją w wersji tradycyjnej, jak i ze słodkimi sosami i taką też proponuję w dniu dzisiejszym. Przepis odnalazłam w książce „Mary Berry’s Complete Cookbook” i jak przystało na autorkę, okazał się jak zwykle niezawodny. Jedyne co mnie zaskoczyło to sam sposób przygotowania piersi, całkowicie odmienny niż Thomasa Kellera, czy innych kucharzy, których książki posiadam. Jednak mimo wszystko, piersi wyszły pięknie wypieczone, różowe w środku i idealnie komponowały się ze słodko-kwaśnym sosem ze świeżych malin, pomarańczy i porto. Warto też wspomnieć, że danie robi się stosunkowo szybko, jest więc idealną propozycją na obiad w tzw. tygodniu. Polecam!

Scroll down for English

Piersi kacze z sosem ze świeżych malin i porto

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 piersi z kaczki o wadze 250-300 g, ze skórą
  • sól i pieprz

Składniki na sos malinowy:

  • 150 ml porto (słodkie wino)
  • 75 ml wody
  • 45 g cukru pudru
  • 250 g świeżych malin
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • sok z 2 pomarańczy
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotuj sos malinowy: Do małego rondelka wlej porto i odmierzoną wodę. Wsyp cukier puder, doprowadź mieszankę do wrzenia i gotuj, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Włóż maliny, ponownie doprowadź sos do wrzenia, następnie przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5 minut.
  2. Po tym czasie przetrzyj sos przez sitko, pomagając sobie najlepiej drewnianą łyżką, tak by pozbyć się pestek. Przełóż powstałe puree ponownie do rondelka i doprowadź do wrzenia.
  3. W małej miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą z sokiem pomarańczowym, następnie wlej trochę puree malinowego i całość dokładnie wymieszaj. Wlej mieszankę do rondelka z sosem i doprowadź go ponownie do wrzenia,następnie cały czas mieszając gotuj na średnim ogniu aż sos odpowiednio zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem, i zdejmij z ognia.
  4. W międzyczasie, natnij skórki na kaczych piersiach w ok. 7 mm kratkę uważając aby nie przeciąć mięsa. Dopraw je z każdej strony solą i pieprzem.
  5. Umieść piersi skórą do góry na blaszce najlepiej z rusztem, w maksymalnie rozgrzanym piekarniku ustawionego na funkcję grill, ok. 10 cm od górnej grzałki. Piecz przez 8 minut z każdej strony lub do momentu, aż skórka stanie się ładnie zarumieniona. Piersi powinny być lekko różowe w środku.
  6. Pokrój upieczone piersi na plastry i ułóż je na talerzach, następnie polej sosem i podawaj.

Smacznego!

English version

Duck breasts with raspberry sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 x 250-300 g duck breasts, with the skin on
  • salt and black pepper
Ingredients for the raspberry sauce:
  • 150 ml port
  • 75 ml water
  • 45 g caster sugar
  • 250 g raspberries
  • 1 tsp cornflour
  • juice of 2 oranges
  • salt and black pepper

Preparation:

  1. Make the raspberry sauce: pour the port and measured water into a small saucepan. Add the sugar, and bring to a boil, stirring until the sugar has dissolved. Add the raspberries, bring back to a boil, then cover and simmer very gently for 5 minutes.
  2. With a wooden spoon, push the raspberry mixture through a sieve to extract the seeds. Return the raspberry puree to the saucepan, and bring back to a boil.
  3. Mix the cornflour with the orange juice. Add a little of the raspberry puree to the cornflour mixture, and blend together. Return to the saucepan, and bring back to a boil, stirring constantly until thickened. Season with salt and pepper, and set aside.
  4. Scare and season each duck breasts.
  5. Place  the duck breasts in the roast pan under a hot grill, 10 cm from the heat, and cook for 8 minutes on each side or until the skin is crisp and the duck is tender but still slightly pink inside.
  6. Slice the duck breasts, skin-side up, and arrange on warmed plates. Spoon raspberry sauce on it, at serve at once.
Enjoy!

Comments

  1. Aga says

    Uwielbiam kaczuche pod kazda postacia i ten przepis wyprobuje w nastepnej kolejnosci. Wyglada pysznie i jestem pewna, ze wlasnie tak smakuje :)

    Do wypiekania kaczki i miesa na rozowo polecam patelnie ceramiczna – wydaja mi sie wrecz do tego stworzona, a mieso wychodzi dokladnie takie jak powinno byc tylko trzeba troszke dluzej potrzymac niz na zwyklej.

    Pozdrawiam :)

    • Dzi says

      Ta kaczka jest pyszna-potwierdzam. Co do patelni ja mam ulubioną stalową, którą można stosować także w piekarniku, co przy kaczce jest dosyć ważne i wszystko też wychodzi jak trzeba. Też polecam:)

  2. Aga says

    Wyrobowalam przepis – swietny ! :)
    Stalowa patelnie tez posiadam choc nigdy wczesniej nie przyszlo mi do glowy aby wrzucic ja do piekarnika hi hi hi :) Na pewno sprobuje nastepnym razem bo to spore ulatwienie i mniej mycia ;p – do tej pory piersi podpiekalam na malym ogniu po ok 8 min od strony skory i 4 min ze strony miesa po czym przekladalam do naczynia zarodopornego i do piekarnika na ok 12 min na 200 stopni. Co prawda czasem na stalowej miesko lubi mi sie zbyt mocno podpiec, ale to chyba kwestia pilnowania wiec nastepnym razem zobacze jak mi to wyjdzie. Tylko czy przed wlozeniem piesi z patelnia powinnam odlac wytopiony tluszcz czy wstawic razem z nim ? :)

    Pozdrawiam,
    aga :)

    • Dzi says

      Cieszę się, że się udało i smakowało:) Co do pieczenia w piekarniku, jeżeli tłuszcze nie wytopi się jakoś drastycznie dużo to nie odlewam przed włożeniem do piekarnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>