Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym / Cranberry apple dumplings with vanilla sauce

Szybkie i łatwe pierożki z ciasta francuskiego ze słodkim nadzieniem żurawinowo-jabłkowym z nutą cynamonu. Podane z szybkim sosem waniliowym tworzą doskonały poczęstunek dla świątecznych gości i na pewno nikt im się nie oprze :). Polecam!

Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć
pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.

pierogi

Scroll down for recipe in English

Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym

(16 pierożków)

Przygotowanie: 50 minut

Składniki na pierożki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego po ok. 250 g (rozmrożonego)
  • 2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 1/2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko, roztrzepane

Składniki na sos:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka skrobi lub mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka zimnej wody

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  2. W średniej misce wymieszaj jabłka, żurawinę, cukier, mąkę i cynamon i dokładnie wymieszaj.
  3. Na posypanej mąką powierzchni, rozwiń arkusz ciasta francuskiego i pokrój na 16 kwadratów. Rozłóż nadzienie równomiernie na środek każdego kwadracika, wysmaruj brzegi  jajkiem po czym ostrożnie podnieś wszystkie 4 rogi i zaciśnij tak by powstał „pakiecik”. Powtórz tą czynność za wszystkimi kawałkami.
  4. Rozłóż pakieciki na wyłożonych papierem blaszkach do pieczenia i ponownie wszystkie wysmaruj jajkiem.
  5. Włóż do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, do ładnego zarumienienia.
  6. W międzyczasie przygotuj sos waniliowy. W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki sosu i postaw na średnim ogniu. Gotuj mieszając aż sos ładnie zgęstnieje.
  7. Podawaj ciepłe pierogi polane sosem waniliowym.

Smacznego!

pierogi

English version

Cranberry apple dumplings with vanilla sauce

(16 dumplings)

Ingredients for the dumplings:

  • 2 packages frozen puff pastry 250 g each, thawed
  • 2 apples, peeled and sliced into small pieces
  • 1 1/2  cups cranberries
  • 1 cup sugar
  • 1/4 cup all purpose flour
  • 1/2 teaspoon cinnamon
  • 1 egg

Ingredients for the vanilla sauce:

  • 1/4 cup sugar
  • 1 cup heavy cream
  • 1 teaspoon pure vanilla extract
  • 1 tablespoon cornstarch
  • 1 teaspoon cold water

Preparation:

  1. Preheat your oven to 180 oC.
  2. In a medium mixing bowl, combine the apples, cranberries, sugar, flour and cinnamon and toss to combine,
  3. On a floured surface, roll out the sheet of puff pastry and cut into 16 squares. Place about a 1/4 cup of the filling in the center of each square. Brush a little of egg around the edges of each square.Carefully fold up all 4 corners and all seams and pinch together, place the dumpling on a baking sheet and repeat with remaining squares until you have used both sheets of puff pastry and all filling.
  4. Once they are all shaped, brush with a little of the egg on the outside of each dumpling and then place the baking sheet in the oven.
  5. Bake for about 25-30 minutes or until the pastries are a nice golden color.
  6. Allow to cool while you make the vanilla sauce, simply combine all the sauce ingredients in a medium saucepan, whisk together and then place over medium heat. Whisk until thick and bubbly.
  7. Serve the dumplings topped with a little sauce.

Enjoy!

pierogi

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>