Pieczony łosoś w glazurze z syropu klonowego i musztardy francuskiej

W takie upały mam ochotę na lekkie dania, no i oczywiście takie, które nie wymagają dłuższego przebywania w kuchni nad garami. Dlatego podaję stosunkowo więcej ryb, ponieważ przygotowanie ich to kwestia dosłownie minut. Dziś proponuję łososia w glazurze z syropu klonowego i musztardy francuskiej. Podałam go z  balsamiczną pieczoną cukinią z pieczarkami. Polecam!

Scroll down for English

Łosoś w glazurze z syropu klonowego i musztardy francuskiej 

(4 porcje)

Składniki na glazurę:

  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanych świeżych liści tymianku
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Składniki na rybę:

  • 4 filety z łososia ze skórą
  • olej roślinny, do posmarowania naczynia do pieczenia i ryby
  • sól, zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 ° C.
  2. Umieść wszystkie składniki glazury w średnim rondelku, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 3-4 minut i odstaw.
  3. Osusz  łososia papierowymi ręcznikami.  Posmaruj filety z obu stron olejem roślinnym i posyp obficie solą i pieprzem.
  4. Umieścić łososia skórą do dołu w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i posmaruj glazurą. Włóż do piekarnika i piecz przez około 10 minut, posmaruj ponownie resztą glazury i piecz kolejne 5 minut. Przełóż na talerze i podawaj.
Smacznego!

English version

Maple Mustard Salmon (4 servings)

Ingredients for the glaze:

  • 1/3 cup maple syrup
  • 3 tablespoons whole-grain mustard
  • 1 teaspoon cider vinegar
  • 1/2 teaspoon finely chopped fresh thyme leaves
  • 1/8 teaspoon salt
  • 1/8 teaspoon ground black pepper

Ingredients for the fish:

  • 4 skin-on salmon fillets
  • vegetable oil, for oiling the baking dish and the fish
  • salt, ground black pepper
  1. Preheat oven to 220 oC
  2. Place all of the glaze ingredients in a medium sauce pan and whisk until combined, and cook until the glaze just comes to a boil, about 3 to 4 minutes,  set aside.
  3. Pat the salmon dry with paper towels. Brush both sides of the fillets with vegetable oil and season both sides generously with salt and pepper.
  4. Place the salmon in the oiled baking dish skin-side down. Season with salt and pepper then brush with the glaze. Cook for about 10 minutes, brush with remaining glaze and cook for another 5 minutes. Transfer to serving dish.
Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>