Pieczony kurczak w stylu tandoori / Tandoori-style roasted chicken

Dziś przedstawiam łatwy i szybki pomysł na kurczaka w stylu indyjskim. Udka kurczaka marynowane w jogurcie wymieszanym z aromatycznymi, indyjskimi przyprawami, następnie upieczony w piekarniku i podany z ryżem lub chlebkiem naan – pycha! Wychodzą niesamowicie soczyste i aromatyczne. Można je swobodnie zamarynować wieczorem, a następnego dnia wrzucamy na ruszt i mamy pyszny obiad. Polecam!

Scroll down for recipe in English

kurczak

Pieczony kurczak tandoori 

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka, ze skórką
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • kawałki limonki
  • posiekana, świeża kolendra

Składniki na marynatę:

  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 1/2 łyżeczki uprażonych i zmielonych nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki chilli cayenne

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i odstaw.
  2. Kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Natnij głęboko mięsne części udek (po 3-4 głębokie nacięcia) i dokładnie natrzyj przygotowaną marynatą. Następnie umieść je w woreczku lub innym pojemniku wraz z resztą marynaty i włóż do lodówki na 4-6 godzin lub najlepiej na całą noc.
  3. Włącz piekarnik i ustaw go na 250 oC. Wyjmij kurczaka z lodówki i odstaw, by nabrał temperatury pokojowej.
  4. Ułóż kurczaka mięsną stroną do dołu na ruszcie umieszczonym nad blaszką do pieczenia wyłożoną np. papierem do pieczenia (będzie kapało). Zwróć uwagę by jak najwięcej marynaty zostało na udkach i zachowaj resztę na później. Skrop roztopionym masłem i piecz przez 10 minut.
  5. Odwróć udka mięsną stroną do góry, wyłóż na nie resztę marynaty, skrop kolejną łyżką masła i piecz kolejne 10 minut. Po tym czasie włącz funkcję grilla i piecz 5 minut aby skórka stała się ładnie zarumieniona i chrupiąca. Sprawdź czy kurczak jest już upieczony (czy wypływa przezroczysty płyn po nakłuciu), jeśli tak wyjmij z piekarnika, skrop resztą masła i odstaw na 5-10 minut aby „odpoczął”.
  6. Podawaj kurczaka z ryżem lub chlebkiem naan, wraz z  limonką i kolendrą.

Smacznego!

kurczak

English version

Tandoori-style roasted chicken

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 chicken legs , skin-on
  • 3 tablespoons melted butter
  • lime wedges
  • fresh cilantro leaves, chopped

Marinade ingredients:

  • 1/2 cup Greek yogurt
  • 3 garlic cloves, minced
  • 2 tablespoons fresh ginger, minced
  • 2 teaspoons lime juice
  • 1 1/2 teaspoons toasted and ground cumin seeds
  • 1 teaspoon garam masala
  • 3/4 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon paprika
  • 1/4 teaspoon cayenne

Preparation:

  1. Combine all the marinade ingredients.  Mix well.
  2. Make 3 to 4 diagonal slashes in the fleshly part of each chicken leg and rub with the marinade.  Place in a bag or other container and refrigerate for 4-6 hours or preferably all night.
  3. Preheat the oven to 250 oC.  Remove the chicken from the refrigerator and bring to room temperature.
  4. Transfer the chicken, scored, fleshy side down, on the wire rack, leaving as much of the marinade on as possible (reserve any leftover yogurt marinade).  Drizzle 1 tablespoon melted butter over the chicken and roast for 10 minutes.
  5. Flip so the scored, fleshy side is now facing up, brush the top of the chicken with remaining yogurt marinade, drizzle another tablespoon of butter over the chicken, and roast another 10 minutes.  Place under the broiler for 5 minutes to crisp up the skin.  Test and make sure the juices run clear.  Remove from the oven, drizzle the remaining tablespoon of butter over the chicken.  Let rest 5-10 minutes.
  6. Serve the chicken over rice or with naan, lime wedges, and cilantro.

Enjoy!

 

Comments

  1. says

    Mam straszną ochotę na coś indyjskiego. Tylko u mnie, nie dostanę tika masalali, garam masalali i dziwnej masalali. Nie ma szans. Wiem, że dużo tego nie zużyję. Pytanie: jaką to ma datę przydatności? Jeśli zamówię nieco przez internet, czy będę musiał mieć tydzień indyjski, żeby się nie zmarnowało?

    • Dzi says

      Spokojnie, garam masala która jest wszędzie niezbędna to przyprawa o 2-3 letnik okresie przydatności do spożycia. Polecam gorąco:) PS. Ja też kupują online.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>