Pieczony halibut w sosie z czerwonego wina/ Baked halibut with red wine sauce

Dziś przedstawiam przepis na pieczonego halibuta w aromatycznym sosie z czerwonego wina z  pieczarkami i śmietanką. Danie robi się łatwo, szybko i przyjemnie, dlatego jest doskonałe także na obiad w tzw. tygodniu. Przepis pochodzi z książki niezawodnej Hanny Szymanderskiej. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Pieczony halibut w sosie z czerwonego wina

(6 porcji)

Składniki:

  • 800 g filetów z halibuta
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 3 łyżki oleju
  • 200 g pieczarek, pokrojone w grube plastry
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki gęstej śmietany

Przygotowanie:

  1. Filety umyj, osusz papierowymi ręcznikami i skrop sokiem z cytryny. Następnie dokładnie posól je i popieprz, przykryj i wstaw na 60 minut do lodówki (ja oczywiście skróciłam ten czas do 30 min).
  2. Cebulę zeszklij na 1 łyżce oleju, po czym dodaj pieczarki i smaż na dosyć dużym ogniu, mieszając przez ok.5 minut.
  3. W rondelku na średnim ogniu rozpuść masło i wsyp mąkę. Smaż zawartość mieszając przez minutę, po czym wlej zimny bulion i stale mieszając gotuj aż sos zgęstnieje.
  4. Do powstałego sosu dodaj koncentrat pomidorowy, cebulę i pieczarki. Dopraw solą, pieprzem i papryką, wymieszaj i odstaw.
  5. Filety halibuta obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia, po czym ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
  6. Gorący sos wymieszaj z winem i śmietaną, po czym polej przygotowane filety i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na 5-7 minut.
  7. Podawaj ryby gorące np. na puree ziemniaczanym.
Smacznego!

English version

Baked halibut with red wine sauce

(6 servings)

Ingredients:

  • 800 g halibut fillets
  • 1 tablespoon lemon juice
  • salt and pepper
  • 1 onion, finely diced
  • 3 tablespoons oil
  • 200 g mushrooms, cut into thick slices
  • 1 tablespoon butter
  • 2 tablespoons flour
  • 1/2 cup chicken or vegetable stock
  • 1 tablespoon tomato paste
  • 1/4 teaspoon ground pepper
  • 1 cup dry red wine
  • 3 tablespoons of thick heavy cream

Preparation:

  1. Pat dry the fillets with paper towels and sprinkle with lemon juice.  Season with salt and pepper, and place in refrigerator for 60 minutes.
  2. Heat 1 tablespoon of oil in large skillet, add onion and cook until translucent. Next add the mushrooms and cook on high heat for next 5 minutes, stirring from time to time. Set aside.
  3. In a saucepan heat the butter over medium heat and add the flour. Cook for a minute, constantly whisking, then add cold stock and cook, stirring constantly, until the sauce thickens.
  4. Add add tomato paste, onions and mushrooms. Season with salt, pepper and paprika, stir and set aside.
  5. Dredge the hallibut fillets in flour and cook  until golden brown, next place in an ovenproof dish.
  6. Mix sauce with wine and cream, then pour over prepared fillets. Bake in the preheated to 180 oC oven  for 5-7 minutes.
Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>