Pieczone pierogi krucho-drożdżowe nadziewane słodką kapustą i grzybami/Yeast pierogi stuffed with cabbage and mushrooms

Dziś przedstawiam danie, które kojarzy się  jednoznacznie ze świętami, jednak zapewniam, że świetnie sprawdzi się o każdej porze roku:) Rumiane i chrupiące pieczone pierogi z nadzieniem ze słodkiej kapusty, grzybami leśnymi i pieczarkami, zachwycą każdego. Polecam!

Przepis odnalazłam na bardzo przyjemnym dla oka blogu Around the kitchen table:)

Scroll down for recipe in English

Pieczone pierogi krucho-drożdżowe nadziewane słodką kapustą i grzybami

(26 sztuk)

Składniki na ciasto:
  • 400 g białej mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 100 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ziaren kminku roztartych w moździerzu
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Składniki na farsz:
  • dwie duże garści suszonych prawdziwków
  • 3/4 małej główki białej kapusty
  • 200 g  pieczarek pokrojonych w kostkę
  • 1 duża biała cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 jajka
  • łyżka masła
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka kminku
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Do posmarowania:
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby zalej szklanką gorącej wody i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie je odcedź i lekko odciśnij. Zachowaj wodę z moczenia.
  2. Kapustę obierz z wierzchnich liści i drobno poszatkuj. Następnie przełóż do garnka, zalej wodą w której moczyły się grzyby i dodaj tyle wody, by lekko przykryła kapustę. Uduś do miękkości i odcedź.
  3. Na dużej patelni rozgrzej po łyżce masła i oleju i zeszklij cebulę. Następnie dodaj pieczarki, suszone grzyby i podduszoną kapustę. Podsmaż prze kilka minut i dopraw kminkiem i gałką muszkatołową. Po tym czasie zestaw patelnię z palnika, wbij jajka i bardzo szybko i dokładnie wymieszaj. Dodaj czosnek i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. W celu utworzenia ciasta, wymieszaj drożdże z ciepłym mlekiem, cukrem, łyżką mąki  i odstaw na pół godziny, aż pojawią się bąbelki.
  5. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj pieprz i kminek, wyrośnięty zaczyn, jajo, śmietanę, sól i wyrób ciasto, aż będzie miękkie, gładkie i lśniące. Pod koniec wyrabiania dodaj masło i jeszcze raz wygnieć – ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Z ciasta uformuj kulę, włóż do lekko naoliwionej miski, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto obij pięścią (w celu pozbycia się  nagromadzonego w nim powietrza) i włóż na 15 minut do lodówki.
  6. Na dużym kawałku papieru do pieczenia cienko rozwałkuj schłodzone ciasto (maksymalnie 5 mm) i za pomocą szklanki lub okrągłej foremki do wycinania ciastek wykrój krążki. Każdy krążek rozciągnij lekko na dłoni, napełnj farszem i zlep, bardzo mocno dociskając brzegi.
  7. Gotowe pierożki ułóż partiami na blaszce do pieczenia, posmaruj mlekiem roztrzepanym z jajkiem i piec przez około 25 minut do zrumienienia w temperaturze 180 oC. Przed końcem pieczenia posmarowuj pierogi jeszcze raz – będą ładnie błyszczały. Podawaj lekko ostudzone.

Smacznego!

English version

Yeast pierogi stuffed with cabbage and mushrooms

(26 pierogies)

Ingredients for dough:

  • 3/4 cup milk, lukewarm
  • 1 1/2 tsp dry yeast
  • 1 Tbsp sugar
  • 400 g uniwersal flour
  • 1 Tbsp sour cream
  • 1 egg
  • 1 tsp caraway seeds
  • 1/4 tsp ground black pepper
  • pinch of salt
  • 100g butter, melted and cooled down

Ingredients for filling:

  • 2 handfuls of porcini mushrooms
  • 3/4  small white cabbage,shreded
  • 1 Tbsp butter
  • 1 Tbsp vegetable oil
  • 1 onion, chopped
  • 200g button mushroom, chopped
  • salt, pepper
  • 1 tsp caraway seeds, crushed with mortar and pestle
  • pinch of grated nutmeg
  • 2 eggs, lightly beaten
  • 3 garlic cloves, grated

Egg wash:

  • 2 Tbsp milk
  • 1 egg

Preparation:

  1. Soak porcini mushrooms in a boiling water for at least 20 minutes. Drain them well and chop into small bits. Preserve the liquid.
  2. Chop the cabbage finely. Put it into big pan and cover with water you used for soaking porcini mushrooms. Add more water so it would cover cabbage. Bring it to boil and then simmer until soft.
  3. Melt butter and oil in a big pan. Fry the onions until translucent. Add chestnut and porcini mushrooms and fry for another few minutes. Add cabbage and fry for another few minutes. Season it with caraway seeds, salt, pepper and nutmeg. Take the mixture out of heat. Add the eggs and stir it quickly (otherwise you may get scrambled eggs). Add garlic and leave it to cool.
  4. Stir in the yeast, sugar, 1 tablespoon of flour into lukewarm milk and leave it until leave it for 30 minutes or until a foam forms at the surface. Sift flour into a big bowl. Add yeast mixture, sour cream, egg, crushed caraway seeds, black pepper, salt and knead the dough until it is soft and smooth. Add the melted butter and knead until it’s all incorporated. Form it into the ball and put into a slightly oiled bowl and leave it for an hour or until the dough doubled in size. Punch the dough to deflate and knead it for a minute. Cover it with cling film and place it into the fridge for 15 minutes.
  5. Roll out the dough on a slightly floured surface. Cut it with a glass or a round cookie cutter. Place a small spoonful of the filling into the centre of each circle, fold over, and press together. Place the pierogi on a parchment-lined baking sheets. In a small bowl lightly beat the egg with milk. Brush the pierogi with an egg wash.
  6. Bake it in preheated oven in 180°C for approximately 25 minutes or until golden. Serve warm or in room temperature.
Enjoy!

Comments

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>