Pieczone pączki nadziewane jabłkami z syropem klonowym/Baked apple and maple doughnuts

Tłusty czwartek już tuż tuż, proponuję więc delikatne pączki nadziewane jabłkami duszonymi w syropie klonowym, w wersji lżejszej, bo pieczonej:). Nie są trudne w wykonaniu i jestem pewna, że wyjdą każdemu. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Pieczone pączki nadziewane jabłkami z syropem klonowym

(24 pączki)

Składniki na ciasto:

  • 5 1/3 szklanki (745 g) mąki
  • 2/3 szklanki + 1 łyżka (145 g) cukru
  • 2 1/4 łyżeczki suszonych drożdży (7 g)
  • 1 szklanka (240 ml) letniego mleka +troszkę do posmarowania
  • 1/3 szklanki (80 ml) gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki (28 g) roztopionego masła

Składniki na nadzienie:

  • 2 jabłka, obrane i bez gniazd nasiennych, pokrojone w grubą kostkę
  • 1/2 szklanki (120 ml) syropu klonowego
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru
  • 1/4 szklanki (60 ml) wody
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • 2 laski cynamonu (lub 1/4 łyżeczki mielonego)

Składniki na wykończenie:

  • 1/2 szklanki (113 g) roztopionego masła
  • 1 szklanka (200 g) cukru pudru wymieszanego z 1 łyżeczką mielonego cynamonu

Przygotowanie:

  1. W celu przygotowania ciasta na pączki, w misce miksera wyposażonego w końcówkę do ciast (hak) wymieszaj mąkę, cukier i drożdże. W drugiej misce wymieszaj mleko, jogurt, jajka i masło. Miksując na małych obrotach dolewaj mleczną mieszankę i miksuj dalej, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto (4-5 minut). Uformuj z ciasta kulę, włóż do lekko natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ciasta (1-1 1/2 godziny).
  2. W celu przygotowania nadzienia wymieszaj wszystkie podane składniki w rondelku i podgrzewaj mieszając na średnim ogniu, do rozpuszczenia się cukru. Następnie doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, aż jabłka staną się miękkie a sos będzie miał konsystencję gęstego syropu (około 10 minut). Odstaw jabłka do ostygnięcia i wyłóż 2 duże blachy papierem do pieczenia.
  3. Wyjmij ciasto z miski i uderz je kilka razy pięścią aby pozbyć się nadmiaru powietrza, połóż na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj na koło o grubości ok. 5 mm. Przy pomocy wycinaczki o średnicy 8 cm lub zwyczajnie szklanki, wytnij 48 kółek. Przełóż połowę kółek na przygotowane blachy do pieczenia (w odległościach 5 cm od siebie) i wyłóż na każde po około łyżeczki nadzienia. Posmaruj brzegi każdego kółka mlekiem, przykryj resztą okręgów bez nadzienia i dociśnij brzegi tak by były dobrze zespolone. Przytnij ewentualne odstające brzegi, przykryj bawełnianym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-11/2 godziny.
  4. Włącz piekarnik i ustaw go na 190 oC. Wysmaruj wyrośnięte pączki mlekiem, włóż do piekarnika i piecz do ładnego zarumienienia (10-13 minut). Po wyjęciu z piekarnika, gdy są jeszcze gorące, zanurz każdy w roztopionym maśle i obtocz w cukrze z cynamonem. Odstaw na kratkę do lekkiego ostygnięcia i podawaj.
Smacznego!

English version

Baked apple and maple doughnuts

(24 doughnuts)

Ingredients for the dough:

  • 5 1/3 cups (745 g) all purpose flour
  • 2/3 cup + 1 tablespoon (145 g) granulated sugar
  • 2 1/4 teaspoons (7 g) dried yeast
  • 1 cup (240 ml) lukewarm whole milk + a bit extra for brushing
  • 1/3 cup (80 ml) yogurt
  • 2 large eggs, room temperature
  • 2 tablespoons (28 g) unsalted butter, melted

Ingredients for apple-maple filling:

  • 2 apples, cored and coarsely chopped
  • 1/2 cup (120 ml) maple syrup
  • 1/2 cup (100 g) granulated sugar
  • 1/4 cup (60 ml) water
  • juice of 1 orange
  • juice of 1 lemon
  • 2 cinnamon quills (or 1/4 teaspoon ground cinnamon)

For assembling:

  • 1/2 cup (113 g) unsalted butter, melted
  • 1 cup (200 g) granulated sugar combined with 1 teaspoon ground cinnamon

Preparation:

  1. Combine flour, sugar and yeast in the bowl of an electric mixer fitted with a dough hook and mix to combine. In another bowl, whisk together milk, yogurt, eggs and butter. With motor running, add milk mixture and mix on medium speed until dough is smooth and elastic (4-5 minutes). Form into a ball, place in a lightly oiled bowl, cover with plastic wrap and stand in a warm place until double in size (1-1 1/2 hours).
  2. Meanwhile, for apple-maple filling, combine all ingredients in a medium saucepan and stir over medium-high heat until sugar dissolves. Bring to the boil, then cook over medium heat until apple is tender and liquid is syrupy (about 10 minutes), then cool completely. Line two large baking sheets with foil.
  3. Knock down dough, turn onto a lightly floured work surface and roll to 5 mm thick. Using an 8 cm-diameter cutter, cut 48 rounds from dough. Place half the rounds 5 cm apart on the prepared baking sheets and place a heaped teaspoon of apple-maple filling in centre of each. Brush edges with milk, cover with the remaining dough rounds and press to seal edges well. Trim edges cover with a tea towel and stand in a warm place until risen (1-11/2 hours).
  4. Preheat oven to 190°C. Brush doughnuts with milk then bake until bottoms are just golden (10-13 minutes). While the doughnuts are still hot, dip them in the melted butter, toss in the cinnamon sugar and serve.
Enjoy!

Comments

  1. says

    Wyglądają świetnie:) chętnie bym zjadła jednego:D świetny pomysł z nadzieniem, ja w tym roku zrobić chyba z karmelowym albo czekoladowym:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>