Pieczone młode ziemniaki z pomidorkami i dressingiem balsamicznym Nigela Slatera

Dziś przedstawiam kolejną propozycję podania młodych ziemniaczków. Tym razem proponuję je w formie pieczonej, z pomidorkami koktajlowymi i dressingiem balsamicznym. Pieczone w ten sposób ziemniaki pod słoną skórką mają idealnie doprawiony i kremowy miąższ,a pomidorki i dressing pięknie podkreślają ich smak. Przepis znalazłam w książce Nigela Slatera „Real food”.Polecam!

 

Pieczone młode ziemniaki (4 porcje jako dodatek)

Składniki:

  • 400 g młodych ziemniaków,mniej więcej tej samej wielkości
  • sól morska do obtoczenia
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki dobrego octu balsamicznego
  • pieprz
  • koperek do podania

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i oczyść szczoteczką. Jeszcze mokre obtocz w soli morskiej (strząśnij jej nadmiar) i poukładaj w naczyniu żaroodpornym.
  2. Włóż je do nagrzanego do 200 oC piekarnik i piecz ok.40 minut,do miękkości.
  3. Pomidorki koktajlowe polej odrobiną oliwy i też delikatnie posól dosłownie szczyptą soli. Włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika razem z ziemniakami na 30 minut. Gdy zaczną pękać im skórki,pomidorki są już gotowe.
  4. Wyjmij warzywa z piekarnika. Rozgnieć ziemniaki widelcem,aby łatwiej było się dostać do miąższu. Przełóż łyżką pomidorki do pojemnika z ziemniakami,pozostawiając ich soki w naczyniu żaroodpornym
  5. Wymieszaj soki z pomidorków z octem balsamicznym i dopraw pieprzem do smaku. Polej nim ziemniaki i pomidorki i podawaj.
Smacznego!

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>