Pieczone młode ziemniaki z dressingiem musztardowym ze szczypiorkiem

Tak na prawdę w książce „Real Food” Nigela Slatera, w której znalazłam ten przepis jego tytuł brzmi Roast New Potato Salad, jednak postanowiłam spolszczyć nazwę tego dania, gdyż u nas raczej nie podaje się ziemniaków do obiadu w formie sałatki. Przynajmniej tam skąd pochodzę i mieszkam:) Ogólnie rzecz biorąc, są to młode, pieczone ziemniaki z lekkim dressingiem z musztardy, oliwy i octu winnego ze sporą ilością szczypiorku. Polecam to danie do wszystkich mięs, szczególnie ,jak sam autor wskazuje w przedmowie, do wołowiny i kurczaka. Polecam!

Scroll down for English

Pieczone młode ziemniaki z dressingiem ze szczypiorkiem

(4 porcje)

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku, obranych i przeciśniętych przez praskę
  • liście z 6 dużych gałązek tymianku
Składniki na dressing:
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka (lub więcej) posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

  1. Umyte młode ziemniaki pokrój no dosyć grube plasterki. Wymieszaj je w misce z oliwą, czosnkiem, tymiankiem i sporą szczyptą soli i pieprzu.
  2. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 200 oC piekarnika na około 45 minut, aż będą miękkie i zarumienione. Potrząśnij nimi od czasu do czasu aby nie przywarły do naczynia.
  3. Wyjmij je z piekarnika i przełóż do naczynia do podania.
  4. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki dressingu i delikatnie posól go i popieprz. Wymieszaj gorące ziemniaki z dressingiem, zostaw na 10 minut i podawaj.
Smacznego!

English version

Roast New Potato Salad

(serves 4 as a side dish)

Ingredients:

  • 500 g new potatoes
  • 3 tablespoons olive oil
  • 6 cloves garlic, peeled and crushed
  • te leaves from 6 bushy springs of thyme

For the dressing:

  • 1 tablespoon Dijon mustard
  • 2 tablespoons red wine vinegar
  • 60 ml olive oil
  • 1 teaspoon (or more) chopped chives

Preparation:

  1. Cut the potatoes into thick slices. Toss them in a bowl wih the olive oil, garlic, thyme and some salt and pepper,
  2. Scatter them in a baking dish and roast in an oven preheated to 200 oC until golden and tender. This will take a good 45 minutes. Shake them about a bit now and again so they do not stick.
  3. Remove from oven and tip into a salad bowl.
  4. Whisk the dressing ingredients together with a grinding of salt and pepper. Toss the hot potatoes gently in the dressing, leave for ten minutes, then serve.
Enjoy!

Comments

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge