Pieczone młode ziemniaki z dressingiem musztardowym ze szczypiorkiem

Tak na prawdę w książce „Real Food” Nigela Slatera, w której znalazłam ten przepis jego tytuł brzmi Roast New Potato Salad, jednak postanowiłam spolszczyć nazwę tego dania, gdyż u nas raczej nie podaje się ziemniaków do obiadu w formie sałatki. Przynajmniej tam skąd pochodzę i mieszkam:) Ogólnie rzecz biorąc, są to młode, pieczone ziemniaki z lekkim dressingiem z musztardy, oliwy i octu winnego ze sporą ilością szczypiorku. Polecam to danie do wszystkich mięs, szczególnie ,jak sam autor wskazuje w przedmowie, do wołowiny i kurczaka. Polecam!

Scroll down for English

Pieczone młode ziemniaki z dressingiem ze szczypiorkiem

(4 porcje)

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku, obranych i przeciśniętych przez praskę
  • liście z 6 dużych gałązek tymianku
Składniki na dressing:
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka (lub więcej) posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

  1. Umyte młode ziemniaki pokrój no dosyć grube plasterki. Wymieszaj je w misce z oliwą, czosnkiem, tymiankiem i sporą szczyptą soli i pieprzu.
  2. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 200 oC piekarnika na około 45 minut, aż będą miękkie i zarumienione. Potrząśnij nimi od czasu do czasu aby nie przywarły do naczynia.
  3. Wyjmij je z piekarnika i przełóż do naczynia do podania.
  4. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki dressingu i delikatnie posól go i popieprz. Wymieszaj gorące ziemniaki z dressingiem, zostaw na 10 minut i podawaj.
Smacznego!

English version

Roast New Potato Salad

(serves 4 as a side dish)

Ingredients:

  • 500 g new potatoes
  • 3 tablespoons olive oil
  • 6 cloves garlic, peeled and crushed
  • te leaves from 6 bushy springs of thyme

For the dressing:

  • 1 tablespoon Dijon mustard
  • 2 tablespoons red wine vinegar
  • 60 ml olive oil
  • 1 teaspoon (or more) chopped chives

Preparation:

  1. Cut the potatoes into thick slices. Toss them in a bowl wih the olive oil, garlic, thyme and some salt and pepper,
  2. Scatter them in a baking dish and roast in an oven preheated to 200 oC until golden and tender. This will take a good 45 minutes. Shake them about a bit now and again so they do not stick.
  3. Remove from oven and tip into a salad bowl.
  4. Whisk the dressing ingredients together with a grinding of salt and pepper. Toss the hot potatoes gently in the dressing, leave for ten minutes, then serve.
Enjoy!

Comments

  1. says

    Pyszne danie uwielbiam przepisy tego typu. Szczególnie podoba mi się szczypiorek w połączeniu z ziemniakami. Osobiście bardzo mi się to wszystko podoba mogę jeść takie dania cały czas tylko wiadomo jak za dużo to brzuch rośnie.

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge