Pieczona w boczku polędwiczka wieprzowa z balsamicznymi truskawkami

To danie na pierwszy rzut oka wydaje się bardzo skomplikowane, nic bardziej mylnego. Jest szybkie i pyszne dlatego polecam je na obiad w „tygodniu’. Pyszna i soczysta polędwiczka wieprzowa pieczona w boczku i podana z balsamicznymi truskawkami, młodymi ziemniakami i lekką sałatką. Idealny obiad na lato. Polecam!

Scroll down for English

Polędwiczka wieprzowa z balsamicznymi truskawkami

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa lub 2 mniejsze
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 8-10 plasterków boczku wędzonego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • 1/3 szklanki dżemu truskawkowego
  • 1 szklanka świeżych truskawek pokrojonych w kostkę

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
  2. Natrzyj polędwiczkę bazylią, solą i pieprzem. Zawiń ją w plastry boczku, spinając je wykałaczkami.
  3. Rozgrzej łyżkę oleju w żaroodpornej patelni, włóż polędwiczkę i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przełóż polędwiczkę wraz z patelnią (lub przełóż ją do naczynia żaroodpornego) do piekarnika i piecz przez 20 minut, lub do momentu uzyskania temperatury wewnętrznej mięsa ok. 76 oC.
  4. W międzyczasie w rozgrzej kolejną łyżkę oleju w rondelku i włóż czosnek. Smaż go na średnim ogniu około 30 sekund, po czym wlej ocet balsamiczny i zwiększ ogień do dużego. Doprowadź ocet do wrzenia i gotuj około 5 minut.
  5. Zdejmij ocet z ognia i wmieszaj dżem i truskawki.
  6. Gdy polędwiczka jest już upieczona, wyjmij ją z piekarnika i odstaw na kilka minut aby „odpoczęła”. Następnie pokrój je na plastry i podawaj wraz z balsamicznymi truskawkami.
Smacznego!

English version

Pork Tenderloin with Bacon and Balsamic Strawberries

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 big pork tenderloin or 2 smaller
  • 1/2 teaspoon dried basil
  • 1/2 teaspoon ground black pepper
  • 1/2 teaspoon salt
  • 8-10 bacon slices
  • 2 tablespoons oil
  • 1 clove garlic, crushed
  • 1/2 cup balsamic vinegar
  • 1/3 cup strawberry preserves
  • 1 cup diced fresh strawberries

Preparation:

  1. Preheat oven to 200 oC.
  2. Sprinkle pork with basil, salt, and pepper. Wrap slices around tenderloin, overlapping the neds of the bacon slices to secure.
  3. Heat 1 tablespoon oil in an oven proof  skillet. Sear pork in skillet for 2-3 minutes per side. Place skillet on oven and cook for 20 minutes, or until pork reaches an internal temperature of 76 oC.
  4. Meanwhile, heat the remaining tablespoon oli in a medium saucepan over medium heat. Add garlic and saute for 30 seconds. Add balsamic vinegar and increase heat to medium-high. Bring vinegar to a boil for 5 minutes.
  5. Remove vinegar from heat and stir in preserves and strawberries.
  6. When pork is done cooking, remove from oven and let it rest for a few minutes. Then slice it and top with strawberries.
Enjoy!

Comments

  1. says

    Niech ktoś odciągnie mnie od komputera. Kiedy widzę Twoje potrawy, zwłaszcza soczyste mięsa robię się głodna, a kolacja o tej porze nie jest wskazana!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>