Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie / Roasted pork neck with honey, star anise and ginger

Dziś przedstawiam przepis na wolno pieczoną karkówkę wg Agaty Wojdy, szefowej kuchni Opasłego Tomu, felietonistki KUKBUK-a. Szczerze mówiąc, jest ona jedną z nielicznych kobiet – szefów kuchni, która potrafi przedstawić tradycyjne dania kuchni polskiej w nowej, nowoczesnej odsłonie. Doskonałym przykładem jest dzisiejszy przepis na długo pieczoną w temperaturze 130 oC karkówkę z twistem azjatyckim. Dzięki doskonałej marynacie i  długiej obróbce termicznej, mięso jest świetnie doprawione i bardzo soczyste, a co ważne, wraz z doskonałym mięsem otrzymujemy także przepyszny sos. Polecam na świąteczny stół!

karkówka

Scroll down for recipe in English

Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie

(6 porcji)

Składniki:

  • 1,2 kg karkówki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • pół łyżki sosu worcestershire
  • 150 ml pikantnego keczupu
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Umyj i osusz karkówkę po czym lekko ją ugnieć rękami.
  2. W dużej misce wymieszaj resztę składników, zanurz w powstałej marynacie karkówkę (ja marynuję w woreczkach foliowych, wtedy mam pewność, że marynata oddziaływuje  na cała powierzchnię mięsa) i odstaw do lodówki na calą noc.
  3. Włącz piekarnik i ustaw go na 130 oC. Przełóż karkówkę wraz z marynatą na naczynia żaroodpornego z pokrywką i włóż do piekarnika na 4-5 godzin (w zależności od grubości mięsa).
  4. Wyjmij upieczone mięso z piekarnika, pokrój je w plastry i podawaj z powstałym sosem.

Smacznego!

karkówka

English version

Roasted pork neck with honey, star anise and ginger 

(6 servings)

Ingredients:

  • 1,2 kg pork neck
  • 2 tablespoons honey
  • 1 tablespoon fresh ginger,  grated
  • 3 cloves of garlic, minced
  • 3 tablespoons of apple cider vinegar
  • 1/2 tablespoon of worcestershire sauce
  • 150 ml of spicy ketchup
  • 1 cup apple juice
  • 3 star anise
  • 3 tablespoons light soy sauce
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Rinse the pork in cold water, lightly knead by hands and place in a big ziploc bag.
  2. In a large bowl, mix the rest of ingredients, pour into prepared meat and nd refrigerate for at least 8 hours.
  3. Preheat the oven to 130 oC. Place pork neck  along with marinade in casserole dish with a lid and bake for 4-5 hours.
  4. Remove the meat from the oven, cut into slices and serve with the sauce.

Enjoy!

karkówka

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge