Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie / Roasted pork neck with honey, star anise and ginger

Dziś przedstawiam przepis na wolno pieczoną karkówkę wg Agaty Wojdy, szefowej kuchni Opasłego Tomu, felietonistki KUKBUK-a. Szczerze mówiąc, jest ona jedną z nielicznych kobiet – szefów kuchni, która potrafi przedstawić tradycyjne dania kuchni polskiej w nowej, nowoczesnej odsłonie. Doskonałym przykładem jest dzisiejszy przepis na długo pieczoną w temperaturze 130 oC karkówkę z twistem azjatyckim. Dzięki doskonałej marynacie i  długiej obróbce termicznej, mięso jest świetnie doprawione i bardzo soczyste, a co ważne, wraz z doskonałym mięsem otrzymujemy także przepyszny sos. Polecam na świąteczny stół!

karkówka

Scroll down for recipe in English

Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie

(6 porcji)

Składniki:

  • 1,2 kg karkówki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • pół łyżki sosu worcestershire
  • 150 ml pikantnego keczupu
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Umyj i osusz karkówkę po czym lekko ją ugnieć rękami.
  2. W dużej misce wymieszaj resztę składników, zanurz w powstałej marynacie karkówkę (ja marynuję w woreczkach foliowych, wtedy mam pewność, że marynata oddziaływuje  na cała powierzchnię mięsa) i odstaw do lodówki na calą noc.
  3. Włącz piekarnik i ustaw go na 130 oC. Przełóż karkówkę wraz z marynatą na naczynia żaroodpornego z pokrywką i włóż do piekarnika na 4-5 godzin (w zależności od grubości mięsa).
  4. Wyjmij upieczone mięso z piekarnika, pokrój je w plastry i podawaj z powstałym sosem.

Smacznego!

karkówka

English version

Roasted pork neck with honey, star anise and ginger 

(6 servings)

Ingredients:

  • 1,2 kg pork neck
  • 2 tablespoons honey
  • 1 tablespoon fresh ginger,  grated
  • 3 cloves of garlic, minced
  • 3 tablespoons of apple cider vinegar
  • 1/2 tablespoon of worcestershire sauce
  • 150 ml of spicy ketchup
  • 1 cup apple juice
  • 3 star anise
  • 3 tablespoons light soy sauce
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Rinse the pork in cold water, lightly knead by hands and place in a big ziploc bag.
  2. In a large bowl, mix the rest of ingredients, pour into prepared meat and nd refrigerate for at least 8 hours.
  3. Preheat the oven to 130 oC. Place pork neck  along with marinade in casserole dish with a lid and bake for 4-5 hours.
  4. Remove the meat from the oven, cut into slices and serve with the sauce.

Enjoy!

karkówka

Comments

  1. says

    Szkoda, że już byłem na porannych zakupach, bo ta karkówka kusi jak diabli ;-) Co ciekawe, keczup idealnie współgra z pieczoną karkówką, choć wydawałoby się, że jest inaczej. A nie jest, uzupełnia jej smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>