Pieczona cukinia Hasselback z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami

Pieczona cukinia Hasselback z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami

Kolejna propozycja na doskonały dodatek do dania głównego, ja podaję ją zamiast ziemniaków i świetnie sprawdza się w tej roli. Cukinia ponacinana jak ziemniaki w tym przepisie, z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami, następnie upieczona do miękkości w piekarniku z odrobiną białego wina, co dodaje jej aromatu. Jest to bardzo lekkie danie, więc polecam je też dla wszystkich dbających o linię. Polecam!

Scroll down for English

Cukinia Hasselback (2 porcje)

Składniki:

  •  2 małe cukinie
  • 3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z oleju
  • 3 łyżki posiekanych świeżych liści bazylii,
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
  • sól i mielony czarny pieprz
  • białe wytrawne wino  (ok. 1/4 szklanki)

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Umyj i osusz cukinie.
  2. Na dużej desce do krojenia ponacinaj cukinie w 1/2 cm plastry, uważając żeby nie przeciąć ich całkowicie.
  3. Natłuść naczynie żaroodporne i włóż cukinie. Najlepiej małym pędzelkiem kuchennym natłuść cukinie oliwą z oliwek, szczególnie miejsca między plasterkami, następnie posól je i popieprz.
  4. Teraz nafaszeruj cukinie między plasterkami czosnkiem, suszonymi pomidorami i bazylią.
  5. Wlej białe wino na spód naczynia do pieczenia.
  6. Piecz przez 35 minut lub do miękkości.
Smacznego!

English version

Hasselback Zucchini (2 servings)

Ingredients:

  •  2 small zucchinis
  • 3 tablespoons of chopped sun-dried tomatoes in oil
  • 3 tablespoons chopped fresh basil leaves,
  • extra virgin olive oil
  • 3 cloves garlic, minced or chopped finely
  • salt (to taste)
  • ground black pepper (to taste)
  • dry white wine (use 1/4 cup)

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 o C. Wash and dry zucchinis.
  2. On a large cutting board with sharp knife, slice zucchini horizontally, virtually all the way down, while leaving slices all attached at base, making slices 1/2 cm.
  3. Oil a baking dish, place zucchinis next to each other. With a basting brush, wipe zucchini with oil liberally, getting into crevices made from cutting.Salt and pepper to taste
  4. With fingers, stuff some minced garlic, basil and sun-dried tomatoes pieces down into slice crevices as best you can.
  5. Pour some white wine around base of zucchini.
  6. Bake in preheated oven for 35 minutes, or until zucchini slices are tender with fork. Serve.

Enjoy!

12 Comments

karmel-itka

about 1 rok ago

genialny pomysł! po prostu rewelka. zabieram!

Odpowiedz

Dzi

about 1 rok ago

a proszę bardzo!:)

Odpowiedz

Kasia

about 1 rok ago

smaki idealne dla mnie, z przyjemnością bym zjadła :)

Odpowiedz

Dzi

about 1 rok ago

Polecam:)

Odpowiedz

bubu

about 1 rok ago

TA CUKINIA DO MNIE PRZEMAWIA, TO JEST POMYSŁ NA LEKKĄ KOLACJĘ:)

Odpowiedz

Alina

about 1 rok ago

Strzał w dziesiątkę :) Pyszne, niskokaloryczne i niezbyt pracochłonne! I jak ładnie się prezentuje na talerzu :) Pozdrawiam :)

Odpowiedz

Dzi

about 1 rok ago

Cieszę się,że smakowało:)

Odpowiedz

Alex

about 1 rok ago

Ale robale :D

Odpowiedz

Dzi

about 1 rok ago

Łucja

about 5 miesięcy ago

Świetnie wygląda :) Dziękuję za inspiracje! Łucja ostatnio opublikował...Tiropsomo, greckie bułeczki z serem fetaMy Profile

Odpowiedz

Dzi

about 5 miesięcy ago

Polecam się :)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers