Penne z wiosennymi warzywami i ricottą zapiekane pod mozzarellą

Mam słabość do makaronów zapiekanych z serem…najlepiej z dużą ilością sera:). Tym razem proponuję penne z pieczonymi szparagami i porem, groszkiem,dużą ilością świeżych ziół w sosie z ricotty, a to wszystko zapieczone pod mozzarellą. To danie jest wyjątkowo smaczne i pomimo tego,że jest wegetariańskie, zachwyci każdego.Ponadto,co najważniejsze, jest łatwe i szybkie w wykonaniu.Polecam!

Scroll down for English version 

Penne z wiosennymi warzywami i ricottą zapiekane pod mozzarellą

(6-8 porcji)

Składniki:

  • pęczek szparagów (u mnie białe,ale mogą być też zielone) pokrojonych na plasterki
  • 2 duże pory,umyte i pokrojone na plasterki (tylko jasna i jasnozielona część)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 szklanka ricotty
  • 400 g makaronu penne
  • 1 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki startej na tarce mozzarelli (lub więcej jeśli lubisz)

Przygotowanie:

  1. Włóż szparagi i pora do żaroodpornego naczynia i wymieszaj je z oliwą z oliwek. Umieść naczynie w nagrzanym do 220 oC piekarniku i piecz ok 15 minut,lub do momentu aż będą miękkie i lekko zarumienione.
  2. W misce wymieszaj ricottę,bazylię,pietruszkę i czosnek.
  3. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, jedynie na minutę przed zakończeniem gotowani wsyp do niego mrożony groszek. Następnie całość odcedź,zachowując ok 1/4 szklanki płynu.
  4. Wymieszaj makaron i groszek z pieczonymi warzywami,ziołową ricottą i odlanym płynem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego i posyp startą mozzarellą.
  6. Włóż do wciąż nagrzanego piekarnika i piecz tylko do momentu roztopienia się sera (ok. 5 minut).
Smacznego!

(English version)

Penne with spring vegetables and ricotta cheese baked with mozzarella

(6-8 servings)

Ingredients:

  • bunch of asparagus cut into slices
  • 2 large leeks, washed and cut into slices (only white and light green parts)
  • 1 tablespoon olive oil
  • 2 tablespoons chopped fresh basil
  • 2 tablespoons chopped fresh parsley
  • 1/4 teaspoon granulated garlic
  • 1 cup ricotta
  • 400 g penne
  • 1 1/2 cups frozen peas
  • salt and pepper to taste
  • 1/2 cup grated mozzarella cheese (or more if you like)

Preparation:

  1. Put the asparagus and leeks in the baking pan and mix them with olive oil. Place it in a preheated oven (220 ° C) and bake for about 15 minutes, or until the veggies are tender and lightly browned.
  2. Mix ricotta, basil, parsley and garlic in a bowl.
  3. Cook pasta as directed on the package and add the frozen peas during the last minute of the process. Scoop out 1/4 cup of liquid and put it away on the side. Next, drain the pasta and peas.
  4. Mix the pasta and peas with roasted vegetables, herb ricotta and reserved pasta water. Season with salt and pepper to taste.
  5. Add the pasta to the baking pan and sprinkle with grated mozzarella.
  6. Bake just until the cheese melts (about 5 minutes).

Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>