Pełnoziarniste bułeczki z karmelizowaną cebulką i rozmarynem

Pełnoziarniste bułeczki z karmelizowaną cebulką i rozmarynem

Chyba każdy lubi pyszne, pachnące i jeszcze ciepłe bułeczki na śniadanie, a te dodatkowo są jeszcze zdrowe. Karmelizowana cebulka, rozmaryn i czosnek tworzą dodają im wyjątkowego posmaku. Polecam na weekendowe śniadanie. W związku z tym,że przepis zawiera drożdże i co za tym idzie ciasto musi mieć czas na wyrośnięcie, przygotowuję je wieczorem i przechowuję w lodówce, a następnego dnia wystarczy tylko uformować bułeczki i wrzucić do piekarnika.

Pełnoziarniste bułeczki z karmelizowaną cebulką i rozmarynem (12 szt.)

Składniki:

  • 1 duża cebula, okrojona w kosteczkę
  • 2 duże ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka masła
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżeczki soli
  • drobno posiekane listki z 2 gałązek rozmarynu
  • 1 białko jajka, lekko ubite

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej na patelni masło i włóż cebulę. Smaż na średnim ogniu ok. 15-20 min, aż będzie ładnie skarmelizowana. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
  2. Wlej do miseczki ciepłą wodę i rozsyp na wierzchu drożdże. Dodaj miód,oliwę z oliwek i dokładnie wszystko wymieszaj. Odstaw na kilka minut.
  3. W tym czasie wsyp do miski miksera obie mąki i sól. Dodaj przestygniętą cebulę,rozmaryn. Wymieszaj całość łyżką i zacznij miksować odpowiednią końcówką do ciasta, na najniższych obrotach.
  4. Dolewaj powoli wodę z drożdżami i miodem. Ciasto jest gotowe, gdy na haku miksera utworzy kulę. jeżeli jest zbyt mokre dosyp troszkę mąki, jeżeli zbyt suche dolej odrobinę wody. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ścianek misy.
  5. Wysmaruj dużą miskę oliwą z oliwek (lub spryskaj specjalnym sprayem do pieczenia zapobiegającym przywieraniu) i włóż do niej ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 1/2 -2 godzin. Ja w tym momencie po ok. godzinie wstawiam do lodówki na noc.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 oC i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  7. Uformuj z ciasta 12 kulek i wyłóż równomiernie na blachę, przykryj ręcznikiem i pozwól im wyrastać jeszcze 15-20 min.Świeżo wyjęte z lodówki ciasto jest chłodne, więc w takim przypadku pozwalam wyrastać bułkom w nagrzanym do 50 oC piekarniku.
  8. Piecz bułki nagrzanym do 200 oC piekarniku ok. 20 min ( lub do suchego patyczka), posmaruj je w połowie pieczenia lekko ubitym białkiem.
  9. Wyjmij upieczone bułki i pozwól im przez kilka minut ostygnąć.
Smacznego!

 

1 Comment

Yuko

about 1 rok ago

Buns with caramelized onions and rosemary...sounds very interesting and yummy! These look REALLY yummy :-)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers