Pełnoziarniste bułeczki z karmelizowaną cebulką i rozmarynem

Chyba każdy lubi pyszne, pachnące i jeszcze ciepłe bułeczki na śniadanie, a te dodatkowo są jeszcze zdrowe. Karmelizowana cebulka, rozmaryn i czosnek tworzą dodają im wyjątkowego posmaku. Polecam na weekendowe śniadanie. W związku z tym,że przepis zawiera drożdże i co za tym idzie ciasto musi mieć czas na wyrośnięcie, przygotowuję je wieczorem i przechowuję w lodówce, a następnego dnia wystarczy tylko uformować bułeczki i wrzucić do piekarnika.

 

Pełnoziarniste bułeczki z karmelizowaną cebulką i rozmarynem (12 szt.)

Składniki:

  • 1 duża cebula, okrojona w kosteczkę
  • 2 duże ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka masła
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżeczki soli
  • drobno posiekane listki z 2 gałązek rozmarynu
  • 1 białko jajka, lekko ubite

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej na patelni masło i włóż cebulę. Smaż na średnim ogniu ok. 15-20 min, aż będzie ładnie skarmelizowana. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
  2. Wlej do miseczki ciepłą wodę i rozsyp na wierzchu drożdże. Dodaj miód,oliwę z oliwek i dokładnie wszystko wymieszaj. Odstaw na kilka minut.
  3. W tym czasie wsyp do miski miksera obie mąki i sól. Dodaj przestygniętą cebulę,rozmaryn. Wymieszaj całość łyżką i zacznij miksować odpowiednią końcówką do ciasta, na najniższych obrotach.
  4. Dolewaj powoli wodę z drożdżami i miodem. Ciasto jest gotowe, gdy na haku miksera utworzy kulę. jeżeli jest zbyt mokre dosyp troszkę mąki, jeżeli zbyt suche dolej odrobinę wody. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ścianek misy.
  5. Wysmaruj dużą miskę oliwą z oliwek (lub spryskaj specjalnym sprayem do pieczenia zapobiegającym przywieraniu) i włóż do niej ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 1/2 -2 godzin. Ja w tym momencie po ok. godzinie wstawiam do lodówki na noc.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 oC i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  7. Uformuj z ciasta 12 kulek i wyłóż równomiernie na blachę, przykryj ręcznikiem i pozwól im wyrastać jeszcze 15-20 min.Świeżo wyjęte z lodówki ciasto jest chłodne, więc w takim przypadku pozwalam wyrastać bułkom w nagrzanym do 50 oC piekarniku.
  8. Piecz bułki nagrzanym do 200 oC piekarniku ok. 20 min ( lub do suchego patyczka), posmaruj je w połowie pieczenia lekko ubitym białkiem.
  9. Wyjmij upieczone bułki i pozwól im przez kilka minut ostygnąć.
Smacznego!

 

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge