Pasta z wędzonego pstrąga / Smoked trout paste

Jakiś czas temu odkryłam, że w pobliskim centrum handlowym organizowane są targi produktów regionalnych. Z radością zaopatruję się tam w pyszne pieczywo na zakwasie, sery i co dla mnie najważniejsze – ryby. Co prawda te produkty do najtańszych nie należą, jednak zapewniam, że warto. Ostatnio przyuważyłam stoisko z wędzonymi rybami i nie mogłam przejść obok niego obojętnie. Takim to sposobem zostałam szczęśliwą posiadaczką pięknego, wędzonego pstrąga i kawałka wędzonej polędwicy z tuńczyka. Polędwica i połowa pstrąga bardzo szybko zostały spożytkowane na kanapki, a z drugiej połowy pstrąga skonstruowałam taką oto pyszną pastę. Polecam!

Scroll down for English

pasta

Pasta z wędzonego pstrąga

(2 szklanki)

Składniki:

  • 220 g serka śmietankowego, w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • chlust sosu Worcestershire
  • 150 g wędzonego pstrąga, posiekanego
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku, plus do dekoracji
  • 3 dymki, białe i zielone części, posiekane
  • 1 łyżka kaparów
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i pieprz czarny mielony

Przygotowanie:

  1. Umieść ser, śmietanę, sok z cytryny i sos Worcestershire w blenderze i zmiksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej pasty.  Wmieszaj posiekanego pstrąga, koperek, dymkę, kapary i pieprz cayenne lub dorzuć do blendera i zmiksuj całość jeśli lubisz gładsze pasty. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Przechowuj w lodówce, przed podaniem udekoruj koperkiem i ewentualnie kaparami.

Smacznego!

pasta

English version

Smoked trout paste

(2 cups)

Ingredients:

  • 220 g cream cheese, room temperature
  • 1/4 cup sour cream
  • 2 tablespoons freshly squeezed lemon juice
  • dash of Worcestershire sauce
  • 150 g smoked trout, finely minced
  • 1 tablespoon chopped fresh dill, plus more for garnish
  • 3 scallions, white and green parts, chopped
  • 1 tablespoon capers, drained
  • 1/8 teaspoon ground cayenne pepper
  • salt and ground black pepper

Preparation:

  1. Put the cream cheese, sour cream, lemon juice and Worcestershire in a blender and blend until smooth. Fold in the trout, dill, scallions, capers and cayenne pepper. Season with salt and pepper to taste.
  2. Leave in the fridge to set until ready to serve. Garnish with fresh dill and capers.

Enjoy!

 

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge