Pasta z jajkiem, awokado i tuńczykiem/Tuna, egg and avocado spread

Pasta z jajkiem, awokado i tuńczykiem/Tuna, egg and avocado spread

Dziś przedstawiam przepis na pyszną pastę kanapkową z tuńczykiem, jajkiem i awokado. Szybka i łatwa w wykonaniu, a co najważniejsze – przepyszna. Polecam!

Inspirację zaczerpnęłam tutaj.

Scroll down for English

Pasta z jajkiem, awokado i tuńczykiem

(2 porcje)

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo, schłodzone
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • majonez
  • musztarda Dijon
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę i łyżeczką wyskrob miękki miąższ. Skrop go sokiem z cytryny zapobiec ciemnieniu.
  2. W pojemniku blendera zmiksuj żółtka, tuńczyka i awokado (lub po prostu zgnieść go widelcem). Białka jajek zetrzyj na grubej tarce lub zwyczajnie posiekaj.
  3. Wymieszaj mieszankę tuńczykową z białkami i szczypiorkiem, po czym wmieszaj majonez i musztardę wedle uznania, a następnie dopraw solą i pieprzem (zacznij od łyżeczki majonezu i połowy łyżeczki musztardy, a następnie dodawaj więcej zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi).
  4. Posmaruj pastą grzanki i podawaj.
Smacznego!

English version

Tuna, egg and avocado spread

(2 servings)

Ingredients:

  • 2 eggs, hard-boiled and cooled
  • 1 can of tuna
  • 1 avocado
  • 3 tbsp spring onions, chopped
  • mayonnaise
  • Dijon mustard
  • salt
  • pepper
  • lemon juice (optional)

Preparation:

  1. Cut an avocado in half lengthwise, take out the pit. To remove the avocado flesh from the skin, scoop it out with a spoon. You can prevent avocado from colour change by sprinkling it with some lemon juice.
  2. In a food processor combine together egg yolks, tuna and avocado (or just squash it with a fork). Grate egg whites coarsely or just chop them.
  3. Mix spring onions, grated egg whites and tuna&avocado mixture together. Stir in mayonnaise, Dijon mustard, salt and pepper. Adjust taste to your liking (the amount of mayonnaise and mustard is not large, as avocado is quite fat, so start with a teaspoon of mayonnaise and half of teaspoon of mustard and then add more if you feel like it).
  4. Spread it on a slice of bread or a toast.
Enjoy!

2 Comments

bubu

about 11 miesięcy ago

idealny i prosty pomysł na kolacje :)

Odpowiedz

Maargot

about 11 miesięcy ago

Też robię pastę , ale NIE Z TUŃCZYKA, a z makreli wędzonej i brzuszków łososia. Zamiast musztardy dodaję ogórka kiszonego. Też polecam. W mojej rodzinie NIE JADAMY TUŃCZYKA pod żadną postacią, bo przy ich połowie giną DELFINY. Wiem, że już w innych krajach (bardziej cywilizowanych ?) musi być podana informacja, że w trakcie połowu tuńczyka nie ucierpiały delfiny - u nas niestety takich informacji nie ma.

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers