Pappardelle z wędzonym pstrągem w sosie pomidorowym / Pappardelle with smoked trout and tomatoes

Dziś łatwy i przyjemny przepis na pappardelle z wędzonym pstrągiem w delikatnym sosie ze świeżych pomidorów podany ze startym parmezanem. Danie robi się bardzo szybko więc idealnie nadaje się dla zabieganych na przyjemny obiad w tygodniu. Można też użyć tutaj innego ulubionego rodzaju makaronu, jak i innej wędzonej ryby o zwartym, białym mięsie. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya „Fast food”. Pycha!

Scroll down for recipe in English

pappardelle

Pappardelle z wędzonym pstrągem w sosie pomidorowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 6 dużych i dojrzałych pomidorów
  • sól morska i mielony czarny pieprz
  • 15 suszonych pomidorów z oleju
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 4 szalotki obrane i z grubsza posiekane (lub 2 małe cebule)
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 500 g świeżego makaronu pappardelle lub tagliatelle (lub innego ulubionego, może być też suszony)
  • 600 g filetów z wędzonego pstrąga, bez skóry, podzielonych na duże kawałki
  • starty parmezan do posypania

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i włóż pomidory. Blanszuj przez 2 minuty, po czym przełóż łyżką cedzakową do miski z zimną wodą, pozwól przestygnąć przez kilka minut, następnie zdejmij z nich skórkę. Przekrój pomidory na połówki i usuń nasiona.
  2. Włóż pomidory wraz z suszonymi pomidorami, czosnkiem, szalotką, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny do pojemnika blendera i zmiksuj na gładki sos. Dopraw solą i pieprzem, przelej go większego garnka i  podgrzewaj na średnim ogniu, w trakcie gotowania makaronu.
  3. We wrzącej wodzie po gotowaniu pomidorów ugotuj makaron, aż będzie al dente. Odcedź i przełóż do sosu pomidorowego, wraz z wędzonym pstrągiem i dokładnie wymieszaj. Podgrzej jeszcze przez minutę lub dwie po czym przełóż na talerze i podawaj z dużą ilością startego parmezanu.

Smacznego!

pappardelle

English version

Pappardelle with smoked trout and tomatoes

(4 servings)

Ingredients:

  • 6 vine ripened plum tomatoes
  • sea salt and black pepper
  • 15 semi-dried tomatoes in oil
  • 2 garlic clove, peeled and roughly chopped
  • 4 shallots peeled and roughly chopped
  • 3/4 cup olive oil
  • juice of 1/2 lemon
  • 500 g fresh pappardelle or tagliatelle
  • 600 g  skinless smoked trout fillets, flaked into large chunks
  • Parmesan, for grating

Preparation:

  1. Add the plum tomatoes to a large pan of boiling salted water and blanch for 2 minutes. Lift out with a slotted spoon to a bowl of iced water to cool for a few minutes, then remove and peel off the skins. Halve the tomatoes and squeeze out the seeds.
  2. Put the tomatoes into a food processor along with the semi-dried tomates, garlic, shallots, olive oil, and lemon juice. Whiz to a smooth sauce and season with salt and pepper to taste. Pour the sauce into a pan and warm through over medium-high heat while you cook the pasta.
  3. Cook the pasta in a boiling salted water for 2 minutes until al dente. Drain well, then toss with the tomato dressing and flaked trout and cook for a minute or two. Divide among warm plates and grate over some parmesan to serve.

Enjoy!

pappardelle

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>