Pappardelle z mięsem, pieczarkami i chilli / Pappardelle with meat, mushrooms and chilli

Są takie chwile, kiedy gotowanie jest ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę, szczególnie po męczącym dniu w pracy. Niestety głodne towarzystwo domaga się czegoś konkretnego na ząb, więc trzeba zebrać resztki sił i zabrać się do dzieła. W takich sytuacjach zawsze ratują mnie potrawy z makaronem, nie ma chyba nic prostszego i szybszego:) Dziś proponuję pappardelle w stylu trochę azjatyckim, z mięsem mielonym, pieczarkami, warzywami i zielonymi papryczkami chilli. Niezwykle przyjemne i łatwe danie dla rodziny w tygodniu. Polecam!

pappardelle1

Scroll down for recipe in English

Pappardelle z mięsem, pieczarkami i chilli

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 500 g makaronu pappardelle lub innego ulubionego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 5-6 pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w drobną kostkę
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 1 średniej wielkości por, pokrojony w plasterki
  • 1 pęczek dymki (2-3 szt.), posiekane, jasne i zielone części oddzielone od siebie
  • 5 ząbków czosnku, drobno posiekane
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 450 g mielonego mięsa wieprzowego (lub innego ulubionego)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki pasty z papryki chilli (lub 1/2 łyżeczki mielonego chilli)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 zielonych papryczek chilli, pokrojonych w plasterki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka uprażonego na suchej patelni sezamu

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć pieczarki i podsmaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj marchewkę, cebulę biała, pora, i białe części dymki, po czym podsmaż do zeszklenia cebuli i zarumienienia reszty warzyw. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne kilka minut.
  3. Następnie wlej 1/4 szklanki bulionu, dokładnie wymieszaj. Włóż do patelni mięso i kolejne 1/2 szklanki bulionu mieszając i rozdrabniając mięso. Dopraw solą i pieprzem, po czym smaż około 8 minut aż mięso przestanie być surowe i wmieszaj posiekane chilli.
  4. Wlej mleko, zwiększ ogień i gotuj aż połowa odparuje. Dodaj koncentrat pomidorowy, pastę chilli, sos sojowy, cukier, i resztę bulionu. Smaż aż sos zacznie gęstnieć, przez 5-7 minut. Dopraw jeżeli to konieczne.
  5. Zdejmij danie z ognie, wmieszaj makaron i podawaj posypane sezamem i zieloną częścią dymki.

Smacznego!

pappardelle2

English version

Pappardelle with meat, mushrooms and chilli

(4 – 5 servings)

Ingredients:

  • 500 g pappardelle or other pasta
  • 2 tbsp extra virgin olive or canola oil
  • 5-6 mushrooms, sliced
  • 1 carrot, diced
  • 1/2 onion, diced
  • 1 medium-sized leek, sliced
  • 1 bunch green onions, chopped, white and green parts separated
  • 5 cloves of garlic, minced
  • 1 cup chicken stock
  • 450 g ground pork
  • 3/4 cup milk
  • 150 grams tomato paste
  • 3 tbsp hot pepper paste
  • 2 tbsp soy sauce
  • 1 tbsp sugar
  • 2-3 green chiles, sliced
  • salt and pepper, to taste
  • 1 tbsp toasted sesame seeds, for garnish

Instructions:

  1. Cook pappardelle according to package directions, drain, then set aside.
  2. Heat oil in large skillet and sauté mushrooms until browned. Add diced carrots, white onion, leeks, and white parts of green onions, then sauté until soft and translucent or slightly browned. Add garlic and sauté for a couple more minutes.
  3. Add 1/4 cup of chicken stock and stir. Add ground meat and pour in 1/2 cup more of stock while stirring. Season with salt and pepper and cook for about 8 minutes or until is cooked through and stir in green chiles.
  4. Stir in milk and cook until half of liquid has evaporated. Add tomato paste, hot pepper paste, soy sauce, sugar, and remaining chicken stock, and continue to cook until sauce has started to thicken (about 5-7 minutes). Adjust seasoning to taste.
  5. Turn off heat, add cooked pasta and toss to combine. Garnish with toasted sesame seeds and remaining green onions, and serve.

Enjoy!

pappardelle3

Comments

  1. says

    Pappardelle z pewnością musi być przepyszne (mam zamiar wypróbować w tym tyg.), ale sam sposób podania również zrobił na mnie duże wrażenie. Pięknie to wygląda, aż chce się skosztować :)

  2. says

    Zaburczało mi w brzuchu choć głodna nie jestem, ale jak spojrzałam na zdjęcie to apetyt wzrósł! Masz naprawdę talent do łączenia smaków.

  3. Chase says

    Przepis wypróbowałem, wyszło przepyszne :).
    Zauważyłem drobną literówkę: „2-3 zielonych papryczek chilli, pokrojonych w plasterki w plasterkach” ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>