Pain aux raisins

Pain aux raisns, czyli drożdżówki z własnoręcznie zrobionym budyniem i słodkimi rodzynkami polane lukrem. Dosłownie rozpływające się w ustach. Jest to podstawowa wersja tych drożdżówek i zachwycona efektem,na pewno będę eksperymentowała z różnymi ich wariacjami w przyszłości.Do ich zrobienia wykorzystałam ciasto z brioszki i wyszły rewelacyjne.Polecam!

Pain aux raisins (10 szt)

Składniki:

Składniki na budyń:
  • 300 ml mleka
  • 100 g cukru pudru
  • 1/4 szklanki mąki chlebowej (lub uniwersalnej jeśli takiej nie mamy)
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
Składniki na lukier:
  • 140 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

 

Przygotowanie budyniu:

  1. W misce wymieszaj mąkę,cukier puder i sól. W drugiej misce zmiksuj żółtka,następnie miksuj dalej dosypując przygotowaną wcześniej mieszankę z mąki, aż masa stanie się jednolita.
  2. Do rondelka najlepiej z grubym dnem wlej mleko i podgrzewaj na średnim ogniu,do momentu ujrzenia pierwszych bąbelków (nie doprowadź do wrzenia).Zdejmij mleko z ognia, ubijając trzepaczką dodawaj wcześniej przygotowany krem z żółtek. Gdy wszystko będzie już dokładnie rozmieszane,wstaw rondelek ponownie na średni ogień i cały czas ubijając trzepaczką odczekaj ok. 3 minut,aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu.W momencie gdy zacznie wrzeć,miksuj kolejne 10 sekund i zdejmij z ognia (gdy pozostawimy na ogniu dłużej, mogą pojawić się grudki).
  3. Przygotuj kolejną miskę i przetrzyj do niej przez sitko powstały krem,następnie wmieszaj ekstrakt z wanilii (lub cukier waniliowy).Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki do wystudzenia lub w chłodne miejsce (dłużej poczekamy).Można budyń zrobić max. 3 dni wcześniej,przechowując w lodówce.
Przygotowanie drożdżówek:
  1. Wyjmij przygotowane wcześniej ciasto z lodówki na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 35 cmx25 cm.
  2. Wyłóż na całą jego powierzchnię przygotowany budyń i posyp rodzynkami.
  3. Rozpoczynając od przeciwległego,szerszego końca ciasta,zacznij je zwijać w swoim kierunku w rulon. Następnie ostrym nożem pokrój go na 10 kawałków, każdy z nich kładź od razu na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pamiętaj o pozostawieniu pewnej odległości od siebie,gdyż jeszcze sporo urosną. Pozostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około. 2 godziny.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 oC i piecz drożdżówki przez około 25-30 min,lub do momentu zarumienienia. Następnie wyjmij je z piekarnika i wyłóż na kratkę do wystudzenia.
  5. W międzyczasie przygotuj lukier: wymieszaj cukier puder, z ok. 2 łyżkami wody i ekstraktem z wanilii (jeśli używamy),aż powstanie gładki lukier (w razie konieczności dodaj więcej wody).
  6. Podawaj drożdżówki najlepiej  jeszcze ciepłe polane lukrem.
Smacznego!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>