Pączki hiszpańskie z lukrem rumowym/Crullers with rum glaze

Pączki hiszpańskie z lukrem rumowym/Crullers with rum glaze

Już niedługo tłusty czwartek, warto więc zacząć planować słodkie menu. Ja przedstawiam przepis na pączki hiszpańskie, wiedeńskie lub po prostu gniazdka (z tyloma nazwami się do tej pory spotkałam) z ciasta tzw. parzonego, które być może wstyd się przyznać, robiłam pierwszy raz. Tak czy inaczej odniosłam sukces, gdyż gniazdka wyszły lekkie i delikatne, wręcz rozpływające się w ustach, a polane dodatkowo lukrem rumowym zachwycą każdego:). Polecam!

Scroll down for recipe in English

Pączki hiszpańskie z lukrem rumowym

(ok. 25 sztuk)

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki /100 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka przesianej mąki
  • 4 duże jajka (3 całe i 1 rozbełtane widelcem), w temperaturze pokojowej
  • olej roślinny do głębokiego smażenia

Składniki na lukier rumowy:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie:

  1. W średnim rondelku najlepiej z grubym dnem, na średnim ogniu doprowadź do wrzenia wodę, masło, cukier i sól, mieszając od czasu do czasu, tak by masło rozpuściło się zanim woda zacznie wrzeć.
  2. Wsyp do rondla jednym ruchem całą przesianą mąkę i mieszaj intensywnie drewnianą łyżką, aż utworzy się z powstałej masy kula,ok, 1 1/2 minuty. Zmniejsz ogień do najmniejszego i mieszaj jeszcze przez 1 minutę, aby odparowało trochę wilgoci.
  3. Przełóż powstałe ciasto do miski miksera i końcówką do ciast miksuj wrzucając po 1 jajku, zwracając uwagę by każde poprzednie było już całkowicie rozprowadzone. Następnie zacznij wlewać czwarte, rozbełtane jajko uważając by ciasto nie zrobiło się zbyt rzadkie. Ma być błyszczące i zachowujące swój kształt.
  4. Z papieru do pieczenia wytnij 25 kwadracików o boku 10 cm. Przygotuj też kratkę do wystudzania.
  5. Przełóż gotowe ciasto do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką w kształcie gwiazdy i wyciśnij na każdym przygotowany kwadraciku okrąg o średnicy ok. 9 cm. W międzyczasie przygotuj też rondel z olejem roślinnym, którego wysokość powinna wynosić przynajmniej 5 cm od dna. Postaw rondel na dużym ogniu i porządnie rozgrzej olej.
  6. Pracując partiami, umieszczaj ciasto w rozgrzanym oleju papierkiem do góry. Smaż tak przez około 15 sekund, po czym szczypcami kuchennymi zdejmij i wyrzuć wszystkie papierki (ładnie odchodzą). Smaż gniazdka na złoty kolor po ok. 4 minuty z każdej strony, po czym przełóż je najpierw na ręcznik kuchenny a następnie na kratkę do wystudzenia.
  7.  W celu zrobienia lukru, wymieszaj przesiany cukier puder z rumem dolewając tylko tyle wody, aby miał konsystencję gęstego jogurtu. Zanurz każde ostudzone gniazdko w lukrze i odstaw do zastygnięcia. Pączki najlepsze są w dniu smażenia.
Smacznego!

English version

Crullers with Rum Glaze

(25 crullers)

Ingredients:

  • 1 cup water
  • 1/2 cup /100 g unsalted butter, cut into cubes
  • 1 teaspoon sugar
  • pinch of salt
  • 1 cup flour
  • 4 large eggs (3 whole and 1 beaten), at room temperature
  • vegetable oil, for deep-frying
Rum glaze:
  • 2 cups confectioners sugar
  • 2 tablespoons rum
  • 1 tablespoon water

Preparation:

  1. Bring the water, butter, sugar, and salt to a full boil in a heavy-bottomed medium saucepan over medium-high heat, stirring occasionally so the butter is melted by the time the water boils.
  2. All at once, add the flour, and stir with a wooden spoon until it forms a ball.  Reduce the heat to medium-low and stir until the dough films the bottom of the pan, about 1 1/2 minutes, next cook stirring for  1 minute to evaporate excess moisture
  3. Transfer the dough to a medium bowl.  Using an electric mixer, beat in the whole eggs, one at a time, being sure the first egg is absorbed before adding another.  Beat in enough of the beaten egg to make a thick, shiny dough that holds its shape.  Use the dough while it is warm.
  4. Cut fourteen 10 cm squares of parchment paper.  Place a large wire rack for draining the crullers.
  5. Fit a large pastry bag with a wide open star tip, and fill with the cream puff dough.  On each piece of parchment paper, pipe a 9bcm diameter circle of dough. Meanwhile, fill a large saucepan with enough oil to come 5 cm up the sides.  Heat the oil over high heat.
  6. In batches, without crowding, place the dough circles (still on their papers) upside-down in the hot oil.  Cook for about 15 seconds, then use kitchen tongs to pull off and discard the papers.  Cook on high heat turning once, until golden brown on both sides, about 4 minutes.  Transfer the crullers to the rack to drain and cool.
  7.  To make the glaze:  sift the confectioners sugar into a medium bowl.  Whisk in the rum and enough water to make a glaze with the consistency of yogurt.  Dip each cruller, upside down, in the glaze, and let the excess glaze drip off.  Place the crullers, right side up, on the rack to dry and set the glaze. The crullers are best the day they are made.
Enjoy!

5 Comments

Nashelly

about 9 miesięcy ago

Uwielbiam je!

Odpowiedz

Dzi

about 9 miesięcy ago

Ja niestety też, aż wstyd się przyznać ile ich zjadłam...:P

Odpowiedz

wenus-lifestyle

about 9 miesięcy ago

Świetnie wyglądają, też je uwielbiam, ale w tym roku na tłusty czwartek przygotowuję inne słodkości ;)

Odpowiedz

sugar&salt

about 7 miesięcy ago

Już boję się o swoje biodra :p. Wyglądają wspaniale a ja akurat uwielbiam gniazdka! Zauważyłam też zależność, że piekąc coś pierwszy raz wszystko wychodzi fantastycznie ;-). Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga :). sugar&salt ostatnio opublikował...Czekoladowa Pavlova z kremem klonowym i migdałamiMy Profile

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers