Owsianka z powidłami, liczi i smoczym owocem (pitahayą)

Owsianka z powidłami, liczi i smoczym owocem (pitahayą)

Przeglądając ponownie pierwszy numer Kukbuka, mój wzrok znowu przyciągnęły owsianki. Po ostatnim moim sukcesie z owsianką z białą czekoladą, postanowiłam spróbować kolejną jej wersję, tym razem owocową. Urozmaiciłam ją jednak egzotycznymi owocami: liczi i pitahayą, które kupiłam dzień wcześniej. O ile liczi znałam bardzo dobrze i bardzo często je kupowałam, tak smoczy owoc jadłam pierwszy raz w życiu i zachwyciłam się! Jest lekko słodki, trochę podobny w smaku do kiwi ale na szczęście bez jego kwaskowatości. Dodatkowo, wyczytałam jeszcze na mądrych stronach, że pitahaya jest bombą witaminową. Bardzo żałuję,że w naszych sklepach jest jeszcze bardzo droga, mam nadzieję,że w miarę upływu czasu się to zmieni.

Owsianka z powidłami,liczi i pitahayą ( 1 porcja )

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych błyskawicznych
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka
  • kilka łyżeczek wydrążonego miąższu pitahayi
  • łyżeczka powideł śliwkowych
  • 1 obrane liczi (bez pestki)
  • szczypta startej gorzkiej czekolady do posypania

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wsypujemy płatki, zalewamy mlekiem i solimy.
  2. Podgrzewamy, gdy owsianka zaczyna się gotować, zestawiamy rondel z ognia  i przykrywamy.
  3. Po około 5 minutach, gdy płatki napęcznieją, przekładamy owsiankę na talerz, wkładamy powidła, pitahayę, liczi i posypujemy czekoladą.
Smacznego!

1 Comment

whiness

about 1 rok ago

Ach, nie ma to jak owsianka :) A lichi? Bardzo lubię!

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers