Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i parmezanem / Spinach parmesan oysters

Ostatnio robiąc zakupy w moim ulubionym sklepie internetowym zauważyłam super promocję na ostrygi, Nigdy wcześniej ich nie jadłam, a że uwielbiam owoce morza kupiłam kilka sztuk na spróbowanie. Troszkę nagimnastykowałam się z ich otwarciem, na szczęście instrukcji w sieci jest mnóstwo:) Nie zdecydowałam się na skosztowanie ich na surowo, jakoś nie mogłam się przełamać jak na pierwszy raz. Za to upiekłam je w piekarniku, ze śmietankowym szpinakiem z czosnkiem i parmezanem. Są banalnie łatwe w przygotowaniu, a wyszły obłędne! Odkąd ich spróbowałam, zrozumiałam to uwielbienie w stosunku do ostryg. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i parmezanem / Spinach parmesan oysters

Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i parmezanem

(12 sztuk)

Składniki:

  • 12 ostryg, dokładnie oczyszczonych
  • 1 ½ łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 120 g świeżego szpinaku
  • ¼ szklanki śmietanki 36 %
  • ½ szklanki startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C.
  2. Otwórz ostrygi i zdejmij i wyrzuć górną część muszli (ta bardziej płaska). Wylej część płynu ze środka i odstaw.
  3. W małej patelni rozgrzej masło, włóż czosnek ze szpinakiem i smaż aż „zwiędnie”. Następnie wlej śmietankę i smaż przez kilka sekund.
  4. Przełóż szpinak na deskę do krojenia i drobno posiekaj. Przełóż go na przygotowane ostrygi i posyp parmezanem.
  5. Umieść ostrygi w naczyniu do zapiekania, włóż do piekarnika i piecz przez 10-12 minut, aż ser się lekko zarumieni. Podawaj natychmiast.

Smacznego!

Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i parmezanem / Spinach parmesan oysters

English version

Spinach parmesan oysters

(12 oysters)

Ingredients:

  • 12 oysters, thoroughly scrubbed
  • 1½ tbsp butter
  • 3 garlic cloves, minced
  • 120 g fresh spinach
  • ¼ cup double cream
  • ½ cup grated parmesan cheese

Preparation:

  1. Preheat the oven to 220 oC.
  2. Open the oysters and remove top shell. Pour out some of the juice and set aside.
  3. In a small saute pan, melt the butter,  add garlic with spinach, cook until the spinach has wilted down. Add the cream and cook for a few seconds..
  4. Remove the spinach to a cutting board and finely chop. Divide the topping evenly among the oysters, then top with cheese.
  5. Place the oysters in the oven and bake for 10-12 minutes, until the cheese has melted and browned. Serve immediately.

Enjoy!

Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i parmezanem / Spinach parmesan oysters

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>