Orientalna zupa z dyni z mlekiem kokosowym i chilli/Butternut squash, chilli & coconut soup

Orientalna zupa z dyni z mlekiem kokosowym i chilli/Butternut squash, chilli & coconut soup

Dynia, mocno niedoceniana w moich rodzinnych stronach. Tak na prawdę, poznałam jej smak całkiem niedawno, gdy zupą dyniową poczęstowała mnie moja siostra i zakochałam się w tym smaku:). Na tej stronie znalazłam  o dyni mnóstwo ciekawych informacji, m.in. na temat jej wartości odżywczych i właściwości leczniczych.

Dynia jest zasobna w wiele cennych składników mineralnych, m.in. potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Miąższ dyni zawiera szczególnie dużo ma prowitaminy A (beta-karoten – przeciwutleniacz zapobiegający powstawaniu chorób nowotworowych), E oraz witamin B1 i B2. Zawiera też witaminy C i PP, kwas foliowy i pantotenowy, a także błonnik i pektyny. 100 g dyni dostarcza od 15 do 28 kcal. Kaloryczność dyni zmienia się w zależnie od warunków klimatyczno-hodowlanych, w których dojrzewał owoc.

Znajdujące się w dyni witaminy korzystnie wpływają na wzrok, pracę serca i układu trawiennego. Regulują przemianę materii, wykazują działanie odtruwające i odwadniające. Najwięcej prowitaminy A, witaminy C oraz cukrów zawierają owoce w pełni dojrzałe. Nawet po dwóch miesiącach przechowywania ilość cukrów, prowitaminy A i witaminy C nie ulega zmianie. Po tym okresie ilość tych witamin i cukrów powoli maleje. Dynia dobrze się przechowuje w chłodnym, przewiewnym i suchym pomieszczeniu.

Pestki dyni zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, żywice, aminokwasy (alanina, glicyna, kwas glutaminowy) fitosterole. Fitosterole należą do złożonych substancji chemicznych, którym udowodniono profilaktyczne działanie w zapobieganiu schorzeniom prostaty. O pestkach dyni nie powinny zapominać osoby walczące z trądzikiem czy wypadaniem włosów. Przysmak ten wpływa także na procesy przemiany materii, a to ze względu na obecność lecytyny, która także bierze udział w syntezie przekaźników bodźców nerwowych. Wpływa w ten sposób na czynność mózgu i układu nerwowego.Pestki dyni mogą być stosowane pomocniczo w leczeniu oraz profilaktyce stanów zapalnych skóry i błon śluzowych, łuszczeniu naskórka, wypadaniu włosów oraz w profilaktyce przeciw miażdżycowej. Pestki dyni stosuje się również jako lek przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego (tasiemce i glisty ludzkie). Pestki dyni można jadać zaraz po wydrążeniu z owocu lub po wysuszeniu. Świeże i prażone pestki świetnie nadają się jako smakowy dodatek do potraw.

Podsumowując, jedzmy dynię gdyż jest pyszna, zdrowa i niskokaloryczna! :) Ja dziś proponuję ją w formie orientalnej zupy, z chilli, mleczkiem kokosowym i mnóstwem aromatycznych przypraw. Przepis pochodzi z książki Billa Grangera „Bill’s Everyday Asian”.

Scroll down for English

Orientalna zupa z dyni z mlekiem kokosowym i chilli

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki oleju o neutralnym smaku ( ja daję rzepakowy)
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 czerwone chilli, posiekane
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 kg dyni, obranej, bez nasion i posiekanej w kostkę
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki, do smaku
  • trochę mleka kokosowego do polania zupy w miseczkach
  • 1 czerwone chili, pokrojone pod kątem w cienkie plasterki
  • 2 łyżki posiekanych liści kolendry, do posypania

Przygotowanie:

  1. W rondelku średniej wielkości rozgrzej olej, po czym włóż czosnek i resztę suchych przypraw i smaż na średnim ogniu przez 1 minutę, aż poczujesz intensywny ich zapach. Włóż dynię, marchewkę i gotuj całość, mieszając od czasu do czasu, przez kolejną minutę.
  2. Wlej do rondla 1,5 litra wody (lub bulionu jeśli akurat masz pod ręką), doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 25-30 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie po lekkim schłodzeniu zmiksuj zawartość rondla na gładki krem. Wlej mleko kokosowe, sos rybny i sok z limonki, następnie dopraw do smaku solą morską.
  3. Wlej zupę do przygotowanych 4 miseczek, skrop mlekiem kokosowym,   posyp chilli i kolendrą.
Smacznego!

English version

Butternut Squash, Chilli & Coconut Soup

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tbs light-flavoured oil
  • 3 garlic cloves, roughly chopped
  • 1 red chilli, chopped
  • 1 tsp ground cumin
  • 1 tsp ground coriander
  • 1 tsp ground cinnamon
  • 1 tsp ground paprika
  • 1 kg butternut squash, peeled, de-seeded and chopped
  • 2 carrots, roughly chopped
  • 200 ml coconut milk
  • 3 tbs fish sauce
  • 2 tbs lime juice, to taste
  • extra coconut milk, to drizzle
  • 1 red chilli, finely sliced on an angle
  • 2 tbs chopped coriander leaves

Preparation:

  1. Heat the oil in a medium sized saucepan. Add the garlic and spices over medium heat for 1 minute until fragrant. Add the butternut squash and carrot and cook, stirring, over medium heat for a further minute.
  2. Add 1,5 litres water and bring to the boil, then reduce the heat and simmer for 25-30 minutes or until the vegetables are soft. Cool slightly and puree until smooth. Add the coconut milk, fis sauce and lime juice and season with sea salt to taste.
  3. Ladle into four serving bowls, drizzle with th extra coconut milk and dress with the chilli and coriander leaves.
Enjoy!

1 Comment

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers