Omlet z serem i tuńczykiem / Tuna melt omelets

Dziś przepis na przepyszne i szybkie śniadanie. Puszysty omlet z roztopionym serem i nadzieniem z sałatką z tuńczyka zadowoli każdego. Polecam:)

Scroll down for recipe in English

Omlet z serem i tuńczykiem

(2 omlety, 4 porcje)

Składniki na sałatkę z tuńczyka:

  • 2 puszki (po 120 g) tuńczyka w sosie własnym
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 1 łyżka drobno posiekanego selera naciowego
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanych kaparów
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku

Składniki na omlet:

  • 6 dużych jaj
  • 60 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 szklanki startego na tarce sera żółtego (u mnie gouda z pomidorami)

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sałatki z tuńczykiem i odstaw.
  2. W drugiej, większej misce, dokładnie roztrzep trzepaczką jajka z mlekiem po czym dopraw powstałe ciasto solą i pieprzem do smaku.
  3. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżkę masła i rozprowadź je na całej jej powierzchni. Wylej połowę ciasta jajecznego i rozprowadź cienką warstwą. Gdy wierzch omleta będzie już ścięty, posyp go połową sera żółtego, podgrzej przez chwilę i zsuń nie składając na talerz.
  4. Natychmiast wyłóż połowę sałatki z tuńczykiem i złóż omlet na pół. Powtórz te czynności z drugim omletem i podawaj.

Smacznego!

omlet

English version

Tuna melt omelets    

(2 omelets, 4 servings)

Ingredients for tuna salad:

  • 2 cans (120 g) tuna
  • 2 tablespoons chopped onions
  • 1/4 cup mayonnaise
  • 1 tablespoon finely chopped celery
  • 1 teaspoon finely chopped parsley
  • 1 teaspoon capers, chopped
  • salt, pepper and lemon juice, to taste

Ingredients for omelets:

  • 6 large eggs
  • 60 ml milk
  • 2 tablespoons butter, divided
  • 1/4 teaspoon sea salt
  • a pinch of ground black pepper
  • 1/2 cup shredded cheese

Preparation:

  1. Combine all tuna salad ingredients in a bowl and set aside.
  2. To make the omelet, in a bowl whisk together the eggs, milk, salt and pepper, until just combined.
  3. Heat frying pan over medium-low heat, add 1 tablespoon of butter and swirl the pan to coat. Pour in half of the egg mixture and give it a good swirl so that they spread out thinly across the entire pan. Let the eggs set and then sprinkle half of the cheese on the omelet. Run a spatula underneath the omelette and slide it out of the pan (flat) onto a plate.
  4. Immediately top the omelet with some of the tuna mixture. Fold over and keep warm while you make the other omelet.

Enjoy!

omlet

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge