Omlet z serem i tuńczykiem / Tuna melt omelets

Omlet z serem i tuńczykiem / Tuna melt omelets

Dziś przepis na przepyszne i szybkie śniadanie. Puszysty omlet z roztopionym serem i nadzieniem z sałatką z tuńczyka zadowoli każdego. Polecam:)

Scroll down for recipe in English

Omlet z serem i tuńczykiem

(2 omlety, 4 porcje)

Składniki na sałatkę z tuńczyka:

  • 2 puszki (po 120 g) tuńczyka w sosie własnym
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 1 łyżka drobno posiekanego selera naciowego
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanych kaparów
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku

Składniki na omlet:

  • 6 dużych jaj
  • 60 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 szklanki startego na tarce sera żółtego (u mnie gouda z pomidorami)

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sałatki z tuńczykiem i odstaw.
  2. W drugiej, większej misce, dokładnie roztrzep trzepaczką jajka z mlekiem po czym dopraw powstałe ciasto solą i pieprzem do smaku.
  3. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżkę masła i rozprowadź je na całej jej powierzchni. Wylej połowę ciasta jajecznego i rozprowadź cienką warstwą. Gdy wierzch omleta będzie już ścięty, posyp go połową sera żółtego, podgrzej przez chwilę i zsuń nie składając na talerz.
  4. Natychmiast wyłóż połowę sałatki z tuńczykiem i złóż omlet na pół. Powtórz te czynności z drugim omletem i podawaj.

Smacznego!

omlet

English version

Tuna melt omelets    

(2 omelets, 4 servings)

Ingredients for tuna salad:

  • 2 cans (120 g) tuna
  • 2 tablespoons chopped onions
  • 1/4 cup mayonnaise
  • 1 tablespoon finely chopped celery
  • 1 teaspoon finely chopped parsley
  • 1 teaspoon capers, chopped
  • salt, pepper and lemon juice, to taste

Ingredients for omelets:

  • 6 large eggs
  • 60 ml milk
  • 2 tablespoons butter, divided
  • 1/4 teaspoon sea salt
  • a pinch of ground black pepper
  • 1/2 cup shredded cheese

Preparation:

  1. Combine all tuna salad ingredients in a bowl and set aside.
  2. To make the omelet, in a bowl whisk together the eggs, milk, salt and pepper, until just combined.
  3. Heat frying pan over medium-low heat, add 1 tablespoon of butter and swirl the pan to coat. Pour in half of the egg mixture and give it a good swirl so that they spread out thinly across the entire pan. Let the eggs set and then sprinkle half of the cheese on the omelet. Run a spatula underneath the omelette and slide it out of the pan (flat) onto a plate.
  4. Immediately top the omelet with some of the tuna mixture. Fold over and keep warm while you make the other omelet.

Enjoy!

omlet

7 Comments

bubu

about 8 miesięcy ago

prosty, szybki i do tego smakowicie wyglądający, zdjęcia perfekt. idealny też na lunch :)

Odpowiedz

Dzi

about 8 miesięcy ago

P.S. Odgrzewany w mikrofalówce też jest pyszny:)

Odpowiedz

Dzi

about 8 miesięcy ago

karmel-itka

about 8 miesięcy ago

o rety! wygląda zabójczo :]

Odpowiedz

Dzi

about 8 miesięcy ago

Polecam!:)

Odpowiedz

Pati

about 8 miesięcy ago

Cudownie byłoby zjeść takie śniadanie! Pati ostatnio opublikował...Bezglutenowe tortilleMy Profile

Odpowiedz

Dzi

about 8 miesięcy ago

Jest na prawdę smaczny, polecam:)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers