Share the post "Omlet z grzybami leśnymi, dynią i mozzarellą / Omelet with mushrooms, pumpkin and mozzarella"
Dziś łatwy przepis na przepyszne, sezonowe śniadanie. Puszysty omlet z nadzieniem z leśnych grzybów, przyrumienionej dyni i sporej ilości mozzarelli. Zamiast leśnych grzybów można użyć pieczarek, jak i mozzarellę można zamienić na ulubiony, dobrze topiący się ser żółty. To danie zawsze się udaje. Zapraszam:)
Scroll down for recipe in English
Omlet z grzybami leśnymi, dynią i mozzarellą
(1 sztuka)
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki grzybów, pokrojonych w plasterki
- 1/3 szklanki cebuli, pokrojonej w kostkę
- 1/2 szklanki pokrojonej w małą kostkę dyni
- 1/3 szklanki startej mozzarelli
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki do podania
- 2-3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
Przygotowanie:
- Na małej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulkę wraz z dynią i smaż do zeszklenia cebuli przez około 3-4 minuty. Następnie dodaj grzyby i smaż do miękkości, przez około 5 -7 minut. Dopraw solą i pieprzem i odstaw.
- W międzyczasie, roztrzep trzepaczką 3 jajka i dopraw solą i pieprzem.
- Na większej patelni rozgrzej pozostały olej, wlej jajka i zakręć patelnią by masa jajeczna równomiernie się na niej rozlała. Co jakiś czas podnoś łopatką brzegi tak by jajka ścinały się na całej powierzchni.
- Gdy powierzchnia omleta się zetnie wyłóż na niego grzyby z dynią i cebulką i posyp mozzarellą. Zawiń na farsz brzegi omleta, troszkę jeszcze podsmaż, by ser się ładnie rozpuścił i przełóż go na talerz.
- Posyp natką pietruszki i podawaj.
Smacznego!
English version
Omelet with mushrooms, pumpkin and mozzarella
(1 omelet)
Ingredients:
- 3 eggs
- 1/2 cup of mushrooms, sliced
- 1/3 cup of onions, chopped
- 1/2 cup diced pumpkin
- 1/3 cup of mozzarella cheese, grated
- salt and pepper
- 1/2 teaspoon of chipped parsley for serving
- 2-3 tablespoon of vegetable oil
Preparation:
- In a frying pan heat up 1 tablespoon of oil, add onions and pumpkin and cook until onion is soft and translucent for about 3-4 minutes. Next add mushrooms and cook until soft, about 5 -7 minutes. Season with salt and pepper.
- In the meantime, beat 3 eggs. Season with salt and pepper.
- Heat up remaining 1-2 tablespoons of oil in a pan, pour in the eggs and swirl around. Push the edges to the middle of the pan to let runny eggs settle
- Once the eggs are set add the mushrooms, pumpkin and onion, sprinkle with mozzarella cheese. Next fold the edges and push with the spatula
- Sprinkle with green parsley and serve.
Enjoy!
tina says
o ale super propozycja na omleta! W swojej kuchni cżęsto robię omlety, ale w tym wydaniu jeszcze nie próbowałam 🙂 dzięki za pomysł! dobrym pomysłem jest dodanie do smaku dressing jogurtowy baaardzo smacznie komponuję się z tego typu potrawami 🙂
Dzi says
Z sosikiem też byłby na pewno pyszny:)
zobacz sam says
Wygląda obłędnie, koniecznie muszę spróbować 🙂
Dzi says
Polecam!:)
Reishi says
Jakby ktoś szukał grzybów do powyższego przepisu to z wielką chęcią polecam poniższy sklep z grzybami 🙂
A co do dania to lubię jeść grzyby 🙂
Arek says
Będę dziś próbował, bo ostatnio byłem na grzybach i mam ochotę coś z Nimi zrobić:)
Dzi says
🙂