Omlet z grzybami leśnymi, dynią i mozzarellą / Omelet with mushrooms, pumpkin and mozzarella

Dziś łatwy przepis na przepyszne, sezonowe śniadanie. Puszysty omlet z nadzieniem z leśnych grzybów, przyrumienionej dyni i sporej ilości mozzarelli. Zamiast leśnych grzybów można użyć pieczarek, jak i mozzarellę można zamienić na ulubiony, dobrze topiący się ser żółty. To danie zawsze się udaje. Zapraszam:)

Scroll down for recipe in English

omlet

Omlet z grzybami leśnymi, dynią i mozzarellą

(1 sztuka)

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki grzybów, pokrojonych w plasterki
  • 1/3 szklanki cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 1/2 szklanki pokrojonej w małą kostkę dyni
  • 1/3 szklanki startej mozzarelli
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki do podania
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego do smażenia

Przygotowanie:

  1. Na małej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulkę wraz z dynią i smaż do zeszklenia cebuli przez około 3-4 minuty. Następnie dodaj grzyby i smaż do miękkości, przez około 5 -7 minut. Dopraw solą i pieprzem i odstaw.
  2. W międzyczasie, roztrzep trzepaczką 3 jajka i dopraw solą i pieprzem.
  3. Na większej patelni rozgrzej pozostały olej, wlej jajka i zakręć patelnią by masa jajeczna równomiernie się na niej rozlała. Co jakiś czas podnoś łopatką brzegi tak by jajka ścinały się na całej powierzchni.
  4. Gdy powierzchnia omleta się zetnie wyłóż na niego grzyby z dynią i cebulką i posyp mozzarellą. Zawiń na farsz brzegi omleta, troszkę jeszcze podsmaż, by ser się ładnie rozpuścił i przełóż go na talerz.
  5. Posyp natką pietruszki i podawaj.

Smacznego!

omlet

English version

Omelet with mushrooms, pumpkin and mozzarella

(1 omelet)

Ingredients:

  • 3 eggs
  • 1/2 cup of mushrooms, sliced
  • 1/3 cup of onions, chopped
  • 1/2 cup diced pumpkin
  • 1/3 cup of mozzarella cheese, grated
  • salt and pepper
  • 1/2 teaspoon of chipped parsley for serving
  • 2-3 tablespoon of vegetable oil

Preparation:

  1. In a frying pan heat up 1 tablespoon of oil, add onions and pumpkin and cook until onion is soft and translucent for about 3-4 minutes. Next add mushrooms and cook until soft, about 5 -7 minutes. Season with salt and pepper.
  2. In the meantime, beat 3 eggs. Season with salt and pepper.
  3. Heat up remaining 1-2 tablespoons of oil in a pan, pour in the eggs and swirl around. Push the edges to the middle of the pan to let runny eggs settle
  4. Once the eggs are set add the mushrooms, pumpkin and onion, sprinkle with mozzarella cheese. Next fold the edges and push with the spatula
  5. Sprinkle with green parsley and serve.

Enjoy!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Comments

  1. tina says

    o ale super propozycja na omleta! W swojej kuchni cżęsto robię omlety, ale w tym wydaniu jeszcze nie próbowałam :) dzięki za pomysł! dobrym pomysłem jest dodanie do smaku dressing jogurtowy baaardzo smacznie komponuję się z tego typu potrawami :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>