Dziś proponuję łatwe i bardzo smaczne ciasto: karmel, śliwki i bardzo wilgotne ciasto. Ta kombinacja zawsze jest niezawodna:). Chociaż wygląda na skomplikowane w wykonaniu, wcale tak nie jest. Jeżeli udało mi się je zrobić w pierwszym podejściu, to każdemu też powinno :P. Polecam!
Scroll down for English
Odwrócone ciasto ze śliwkami i karmelem
(tortownica 26 cm)
Składniki:
- 170 g masła, rozmiękczonego
- 3/4 szklanki (165 g), jasnego cukru trzcinowego
- 1 łyżka miodu
- 8 śliwek, pokrojonych w plastry
- 1 1/2 (180 gr) szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki (150 g) białego cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 1/2 szklanki (140 ml) mleka
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Natłuść tortownicę,ja dodatkowo wykładam papierem do pieczenia aby zapobiec ewentualnemu wyciekaniu czegokolwiek z formy.
- Na patelni, na średnim ogniu, rozpuść połowę masła z miodem i cukrem trzcinowym. Gotuj mieszając trzepaczką, aż cukier się rozpuści i powstanie gładki karmel (nie przypal!) . Przelej sos do przygotowanej tortownicy i wyłóż na niego plastry śliwek (np. tak jak na zdjęciu).
- W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kardamon i sól, odstaw. W misce miksera umieść pozostałe masło i cukier i ubij do białości. Dodaj jajka, ekstrakty i ubijaj masę dalej, aż stanie się jasna i puszysta. Wsyp 1/3 mąki i miksuj aż zostanie wchłonięta, następnie dodaj 1/2 mleka, kolejne 1/3 mąki, resztę mleka i mąki, po każdym dodaniu składników miksując.
- Wylej ciasto na śliwki i włóż do piekarnika. Piecz około 45 minut, do ładnego zarumienienia i suchego patyczka. Przed wyjęciem ciasta z formy pozostaw je w niej na 15 minut, następnie oddziel brzegi ciasta od formy nożem przyłóż talerz i po prostu całość odwróć.Podawaj na ciepło z bitą śmietaną lub lodami.
English version
Upside Down Plum Cake
(26 cm cake tin)
Ingredients:
- 170 gr butter, softened
- 3/4 cup (165 gr) light brown sugar
- 1 tablespoon honey
- 8 plums, cut into segments
- 1 1/2 (180 gr) cups flour
- 2 teaspoons baking powder
- 1/4 teaspoon cardamom
- 1/4 teaspoon salt
- 3/4 cup (150 gr) white sugar
- 2 eggs
- 1/2 teaspoon vanilla extract
- 1/4 teaspoon almond extract
- 1/2 cup (140 ml) milk
Preparation:
- Preheat oven to 180 oC, Grease a 26 cm pan with 2-in sides.
- In a skillet melt half the butter with honey and sugar over medium heat, stirring until smooth sauce forms. Pour sauce into prepared cake pan, arrange plum segments on top.
- Mix flour, baking powder, cardamom and salt in a medium bowl, set aside. With a mixer, whip remaining butter and sugar until creamy. Add eggs and both extracts and whip until white and fluffy. Add 1/3 flour mixture, mix until just blended. Add 1/2 milk, then 1/3 flour, the rest of milk and flour, mixing until just combined.
- Pour batter over plums, bake until golden, about 45 min. Let cool in pan for about 15 min, run a knife around the edges and carefully invert onto serving platter. Serve warm, with whipped cream or ice cream.
Inspirowane Smakiem says
Robiłam takie z bananami i było bardzo dobre, chociaż karmel okazał się trochę problematyczny po zastygnięciu..
Dzi says
Tutaj, nie wiem w sumie dlaczego, karmel pozostaje cały czas płynny. Może to faktycznie kwestia użytych owoców?
jestsmak says
Wygląda bardzo apetycznie!
Dzi says
Dziękuję:)
Iwona z obrusikiem w kratkę says
Będę eksperymentować w taki sposób z gruszkami i orzechami 🙂
P.S. Blog cudowny, gotowanie jak w moim stylu, zaglądam często i z inspiracji w mojej kuchni korzystam! pozdrawiam Iwona
Dzi says
Polecam się:)
gin says
Wygląda bosko, bardzo lubię odwracane ciasta – mają w sobie coś wyjątkowo urokliwego 🙂
Dzi says
Maksimum smaku przy minimum wysiłku:)
slubneprezenty.pl says
Ja się jeszcze za odwrócone ciasta nie zabierałam ale to wygląda tak cudnie i apetycznie, że chyba w weekend spróbuję.
Dzi says
Polecam!