Odwrócone ciasto ze śliwkami i karmelem/Upside Down Plum Cake

Dziś proponuję łatwe i bardzo smaczne ciasto: karmel, śliwki i  bardzo wilgotne ciasto. Ta kombinacja zawsze jest niezawodna:). Chociaż wygląda na skomplikowane w wykonaniu, wcale tak nie jest.  Jeżeli udało mi się je zrobić w pierwszym podejściu, to każdemu też powinno :P. Polecam!

Scroll down for English

Odwrócone ciasto ze śliwkami i karmelem

(tortownica 26 cm)

Składniki:

  • 170 g masła, rozmiękczonego
  • 3/4 szklanki (165 g), jasnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka miodu
  • 8 śliwek, pokrojonych w plastry
  • 1 1/2 (180 gr) szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki (150 g) białego cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1/2 szklanki (140 ml) mleka

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Natłuść tortownicę,ja dodatkowo wykładam papierem do pieczenia aby zapobiec ewentualnemu wyciekaniu czegokolwiek z formy.
  2. Na patelni, na średnim ogniu, rozpuść połowę  masła z miodem i cukrem trzcinowym. Gotuj mieszając trzepaczką, aż cukier się rozpuści i powstanie gładki karmel (nie przypal!) . Przelej sos do przygotowanej tortownicy i wyłóż na niego plastry śliwek (np. tak jak na zdjęciu).
  3. W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kardamon i sól, odstaw. W misce miksera umieść pozostałe masło i cukier i ubij do białości. Dodaj jajka, ekstrakty i ubijaj masę dalej, aż stanie się jasna i puszysta. Wsyp 1/3 mąki i miksuj aż zostanie wchłonięta, następnie dodaj 1/2 mleka, kolejne 1/3 mąki, resztę mleka i mąki, po każdym dodaniu składników miksując.
  4. Wylej ciasto na śliwki i włóż do piekarnika. Piecz około 45 minut, do ładnego zarumienienia i suchego patyczka. Przed wyjęciem ciasta z formy pozostaw je w niej na 15 minut, następnie oddziel brzegi ciasta od formy nożem przyłóż talerz i po prostu całość odwróć.Podawaj na ciepło z bitą śmietaną lub lodami.
Smacznego!

English version

Upside Down Plum Cake

(26 cm cake tin)

Ingredients:

  • 170 gr butter, softened
  • 3/4 cup (165 gr) light brown sugar
  • 1 tablespoon honey
  • 8 plums, cut into segments
  • 1 1/2 (180 gr) cups flour
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1/4 teaspoon cardamom
  • 1/4 teaspoon salt
  • 3/4 cup (150 gr) white sugar
  • 2 eggs
  • 1/2 teaspoon vanilla extract
  • 1/4 teaspoon almond extract
  • 1/2 cup (140 ml) milk

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 oC, Grease a 26 cm pan with 2-in sides.
  2. In a skillet melt half the butter with honey and sugar over medium heat, stirring until smooth sauce forms. Pour sauce into prepared cake pan, arrange plum segments on top.
  3. Mix flour, baking powder, cardamom and salt in a medium bowl, set aside. With a mixer, whip remaining butter and sugar until creamy. Add eggs and both extracts and whip until white and fluffy. Add 1/3 flour mixture, mix until just blended. Add 1/2 milk, then 1/3 flour, the rest of milk and flour, mixing until just combined.
  4. Pour batter over plums, bake until golden, about 45 min. Let cool in pan for about 15 min, run a knife around the edges and carefully invert onto serving platter. Serve warm, with whipped cream or ice cream.
Enjoy!

Comments

  1. slubneprezenty.pl says

    Ja się jeszcze za odwrócone ciasta nie zabierałam ale to wygląda tak cudnie i apetycznie, że chyba w weekend spróbuję.

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>