Odwrócone ciasto z jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple upside down cake

Kontynuując moją ulubioną serię przepisów z odwróconymi ciastami w roli głównej, dziś przedstawiam niemożliwie smaczne, odwrócone ciasto z jabłkami i solonym karmelem. Może brzmi to dziwnie, ale posolony karmel na prawdę nabiera charakteru i jest przepyszny! Samo ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i można je upiec w dowolnej, oby wysokiej formie, ja piekę w głębokiej patelni :). Polecam!

Przepis znalazłam tutaj

ciasto

Scroll down for recipe in English

Odwrócone ciasto z jabłkami i solonym karmelem

(8-10 porcji)

Składniki na karmel i jabłka:

  • 2 szklanki pokrojonych w plasterki jabłek ( ok. 3-4 jabłka)
  • 1/2 szklanki solonego masła
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na ciasto:

  • 1/2 szklanki solonego masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Natłuść formę do pieczenia (np. tortownicę) o średnicy ok. 24 cm i ustaw piekarnik na 180 °C.
  2. W rondelku rozpuść masło i dodaj brązowy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i wanilię. Podgrzewaj na średnim ogniu przez ok. 3 minuty, aż powstanie bursztynowy, gęsty karmel. Zakręć rondelkiem od czasu do czasu aby karmel równomiernie się rumienił. Przelej go do przygotowanej formy do pieczenia i ułóż na nim jabłka zgodnie z własną fantazją:).
  3. W międzyczasie, w misce miksera ubij do białości resztę masła z brązowym cukrem, następnie dodaj jajka, mleko i zmiksuj do połączenia się składników. Następnie dokładnie wmieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i wyłóż powstałe ciasto na przygotowane jabłka.
  4. Włóż do piekarnika i piecz przez 45 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut, po czym wyjmij je odwracając do góry nogami na talerz. Posyp odrobiną soli morskiej i podawaj.

Smacznego!

ciasto

English version

Salted caramel apple upside down cake

(8-10 servings)

Ingredients for the sauce and topping:

  • 2 cups sliced apples (3-4 apples)
  • 1/2 cup salted butter
  • 2/3 cup brown sugar
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 1/2 teaspoon nutmeg
  • 1/4 teaspoon ground cloves
  • 1 teaspoon vanilla extract

Ingredients for the cake:

  • 1/2 cup salted butter
  • 1 cup brown sugar
  • 2 large eggs
  • 1/4 cup milk
  • 1 1/2 cups all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon cinnamon

Preparation:

  1. Grease a round 24 cm cake pan.  Preheat the oven to 180 oC.
  2. Melt the butter in a medium saucepan. Add the brown sugar, cinnamon, nutmeg, cloves, and vanilla. Keep over medium heat and cook for about 3 minutes until smooth and thickened slightly. Pour the caramel into the greased cake pan and top with the apple slices.
  3. For the cake, beat the remaining butter and brown sugar until creamy. Add the eggs and milk and beat until incorporated. Stir in the flour, baking powder, and cinnamon and pour the cake on top of the caramel and apple layer in the cake pan.
  4. Bake for 45 minutes. Let cool for 10 minutes and invert onto a plate and tap the top until the cake comes out onto the plate. Sprinkle with sea salt and serve.

Enjoy!

ciasto

ciasto

Comments

  1. Bartek says

    Ciasto wygląda wyśmienicie. Do przeczytania i wykonania przepisu zainspirował mnie tytuł, w którym pojawiło się słowo: „odwrócone” :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>