Najlepszy Colesław/Docks Coleslaw

Najlepszy Colesław/Docks Coleslaw

Dziś przedstawiam przepis na najlepszego colesława jakiego jadłam do tej pory, a znalazłam go w moim najnowszym nabytku „The Essential New York Times Cookbook: Classic Recipes for a New Century ” by Amanda Hesser i oczywiście lekko go zmodyfikowałam ze względu na trudną dostępność niektórych składników. Ta książka to istna kopalnia genialnych przepisów i na pewno przedstawię ich tutaj jeszcze wiele. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Najlepszy colesław

(12 porcji)

Składniki:

  • 1/2 jabłka, obrane i bez gniazda nasiennego
  • 1/2 zielonej papryki, z usuniętymi nasionami
  • 1 łodyga selera naciowego, z grubsza posiekana
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka majonezu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 średnia biała kapusta, podzielona na ćwiartki, z usuniętym rdzeniem, następnie drobno posiekana (dałam włoską i białą)
  • 1 1/2 szklanki drobno posiekanej j czerwonej kapusty (ja dałam tylko te powyżej)
  • 1 marchewka, starta na tarce

Przygotowanie:

  1. W pojemniku blendera umieść jabłko, paprykę i selera, po czym trybem pulsacyjnym drobno posiekaj.
  2. Przełóż je do miski i dodaj ocet, cukier, czosnek granulowany, cebulę granulowaną, pieprz i sól.  Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  3. Następnie wmieszaj majonez i jogurt, i wstaw na 1 godzinę do lodówki.  Po tym czasie wmieszaj obie kapusty i marchewkę. Surówka jest najsmaczniejsza po odstaniu w lodówce co najmniej 1 godziny przed podaniem.
Smacznego!

English version

Docks Coleslaw

(12 servings)

Ingredients:

  • 1/2 green apple, peeled and cored
  • 1/2 green bell pepper, seeds removed
  • 1 stalk celery, coarsely chopped
  • 1/4 cup cider vinegar
  • 1 1/2 tablespoons sugar
  • 1/2 teaspoon garlic powder
  • 1/2 teaspoon onion powder
  • 1/2 teaspoon ground black pepper
  • 1 1/2 teaspoons salt
  • 1 cup mayonnaise
  • 1/2 cup plain yogurt
  • 1 medium green cabbage, quartered, cored and very finely sliced
  • 1 1/2 cups shredded red cabbage
  • 1 carrot, shredded

Preparation:

  1. In the bowl of a food processor, combine the apple, bell pepper and celery and pulse until very finely chopped.
  2. Transfer to a nonreactive bowl and add the vinegar, sugar, garlic powder, onion powder, pepper and salt. Stir to combine, and let stand 10 minutes.
  3. Stir in mayonnaise and yogurt and refrigerate 1 hour. Add the green cabbage, red cabbage and carrot and toss. The slaw is best if made and refrigerated at least 1 hour before serving.
Enjoy!

9 Comments

mojeprzepisy.pl

about 10 miesięcy ago

Smakowicie wygląda, pięknie podana, mniam :)

Odpowiedz

Dzi

about 10 miesięcy ago

Jest pyszna-polecam!

Odpowiedz

Cleo

about 10 miesięcy ago

Wygląda niesamowicie apetycznie i bardzo lekko - wiosennie wręcz. Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz

Dzi

about 10 miesięcy ago

irekfolter

about 10 miesięcy ago

colesław jest jedną z moich ulubionych surówką :)

Odpowiedz

r_ewelka

about 10 miesięcy ago

brzmi i wygląda tak, że ślinka cieknie :) nie gra tylko jedno - kapusta zielona? chyba chodziło o białą :)

Odpowiedz

Dzi

about 10 miesięcy ago

słuszna uwaga tylko jeszcze inaczej-dałam włoską:P

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers