Najlepszy Colesław/Docks Coleslaw

Dziś przedstawiam przepis na najlepszego colesława jakiego jadłam do tej pory, a znalazłam go w moim najnowszym nabytku „The Essential New York Times Cookbook: Classic Recipes for a New Century ” by Amanda Hesser i oczywiście lekko go zmodyfikowałam ze względu na trudną dostępność niektórych składników. Ta książka to istna kopalnia genialnych przepisów i na pewno przedstawię ich tutaj jeszcze wiele. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Najlepszy colesław

(12 porcji)

Składniki:

  • 1/2 jabłka, obrane i bez gniazda nasiennego
  • 1/2 zielonej papryki, z usuniętymi nasionami
  • 1 łodyga selera naciowego, z grubsza posiekana
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka majonezu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 średnia biała kapusta, podzielona na ćwiartki, z usuniętym rdzeniem, następnie drobno posiekana (dałam włoską i białą)
  • 1 1/2 szklanki drobno posiekanej j czerwonej kapusty (ja dałam tylko te powyżej)
  • 1 marchewka, starta na tarce

Przygotowanie:

  1. W pojemniku blendera umieść jabłko, paprykę i selera, po czym trybem pulsacyjnym drobno posiekaj.
  2. Przełóż je do miski i dodaj ocet, cukier, czosnek granulowany, cebulę granulowaną, pieprz i sól.  Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  3. Następnie wmieszaj majonez i jogurt, i wstaw na 1 godzinę do lodówki.  Po tym czasie wmieszaj obie kapusty i marchewkę. Surówka jest najsmaczniejsza po odstaniu w lodówce co najmniej 1 godziny przed podaniem.
Smacznego!

English version

Docks Coleslaw

(12 servings)

Ingredients:

  • 1/2 green apple, peeled and cored
  • 1/2 green bell pepper, seeds removed
  • 1 stalk celery, coarsely chopped
  • 1/4 cup cider vinegar
  • 1 1/2 tablespoons sugar
  • 1/2 teaspoon garlic powder
  • 1/2 teaspoon onion powder
  • 1/2 teaspoon ground black pepper
  • 1 1/2 teaspoons salt
  • 1 cup mayonnaise
  • 1/2 cup plain yogurt
  • 1 medium green cabbage, quartered, cored and very finely sliced
  • 1 1/2 cups shredded red cabbage
  • 1 carrot, shredded

Preparation:

  1. In the bowl of a food processor, combine the apple, bell pepper and celery and pulse until very finely chopped.
  2. Transfer to a nonreactive bowl and add the vinegar, sugar, garlic powder, onion powder, pepper and salt. Stir to combine, and let stand 10 minutes.
  3. Stir in mayonnaise and yogurt and refrigerate 1 hour. Add the green cabbage, red cabbage and carrot and toss. The slaw is best if made and refrigerated at least 1 hour before serving.
Enjoy!

Comments

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge